Το κυπριακό υπουργείο Εσωτερικών επαναβεβαιώνει τη δέσμευσή του για τη διαφύλαξη των ανθρώπινων δικαιωμάτων, όπως αυτά καθορίζονται από το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο, την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άλλες διεθνείς συνθήκες, με αφορμή σημερινό δημοσίευμα στον Τύπο, που επικαλείτο σχετική ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας ότι στην Κύπρο «αιτούμενοι πολιτικό άσυλο, κρατούνται σε φυλακές χωρίς να έχουν διαπράξει έγκλημα».

Το ΥΠΕΣ αναφέρει ότι, αν και εκλαμβάνει την κριτική ως μια ευκαιρία η οποία επιτρέπει μια γόνιμη διαβούλευση, παρ’ όλα αυτά «κρίνεται ότι πολλές από τις κατηγορίες είναι αβάσιμες». Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι νόμοι περί Μετανάστευσης και Προσφύγων της Κύπρου είναι σε συμφωνία με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις διεθνείς συνθήκες που σχετίζονται με δικαιώματα των μεταναστών και προσφύγων. Η Κυπριακή Δημοκρατία, αναφέρεται, έχει ήδη παράσχει προστασία σε περισσότερα από 2.800 άτομα.

Η κράτηση, διευκρινίζει η ανακοίνωση, χρησιμοποιείται ως «έσχατο μέτρο και μόνο για εκείνους τους υπηκόους τρίτων χωρών οι οποίοι δεν διαθέτουν έγκυρη κάρτα παραμονής και αρνούνται να συμμορφωθούν με την απόφαση για επιστροφή τους όταν η αίτηση και οι ισχυρισμοί τους έχουν εξεταστεί προσεκτικά». Επίσης, σημειώνεται ότι δίδεται χρονική περίοδος 7 έως 30 ημερών για εθελούσια αποχώρηση.

Η κράτηση παράτυπων μεταναστών (ενίοτε συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αιτούνται άσυλο μετά από μακροχρόνια περίοδο παράνομης διαμονής) επιτρέπεται μόνο κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες οι οποίες είναι σύμφωνες με τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται ότι καθυστερήσεις προκύπτουν μόνο όταν οι αιτούμενοι ισχυρίζονται ότι είναι θύματα βασανιστηρίων και επομένως παραπέμπονται στο αρμόδιο Ιατρικό Συμβούλιο για εξέταση. Η εξέταση της αίτησης ασύλου ολοκληρώνεται με την έκδοση της έκθεσης του Ιατρικού Συμβουλίου. Πρέπει να σημειωθεί, σημειώνεται από το ΥΠΕΣ, ότι στην πλειονότητα των υποθέσεων αυτοί οι ισχυρισμοί αποδεικνύονται αβάσιμοι. Το κυπριακό υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι τα κέντρα κράτησης καθημερινά αναβαθμίζονται και βελτιώνονται για να ανταποκρίνονται στα κριτήρια CPT (European Committee for the Prevention of Torture and Inhuman or Degrading Treatment or Punishment), ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι οι κρατούμενοι απολαμβάνουν ανθρώπινες και ασφαλείς συνθήκες κράτησης».

Τέλος, αναφέρεται ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει στη δημιουργία νέου χώρου κράτησης ο οποίος αναμένεται να λειτουργήσει σύντομα και ο οποίος σχεδιάστηκε μόνο για σκοπούς μετανάστευσης σύμφωνα με τα κριτήρια CPT.