Το 2005 ο Tony Nicklinson έπαθε εγκεφαλικό επεισόδιο ενώ βρισκόταν σε επαγγελματικό ταξίδι. Οι γιατροί έσωσαν τη ζωή του αλλά το περιστατικό τον άφησε με το σύνδρομο Εγκλεισμού ή Αποκλεισμού, το οποίο του προκαλεί σχεδόν απόλυτη παράλυση με αποτέλεσμα να μπορεί να επικοινωνήσει μόνο με μικρά νεύματα του κεφαλιού και ανοιγοκλείνοντας τα βλέφαρά του.

Βρήκε όμως, πλέον, ένα νέο τρόπο να επικοινωνεί με τους ανθρώπους και να συνεχίσει την καμπάνια του για να του δοθεί το δικαίωμα να τερματίσει τη ζωή του λόγω της ασθένειάς του: την περασμένη ημέρα ο 57χρονος, πατέρας δύο παιδιών, άνοιξε λογαριασμό στο Twitter και σήμερα έχει ήδη περισσότερους από 14.000 followers.

Στις 13 Ιουνίου έγραψε: «Γεια σας, είμαι ο tony nicklinson, έχω σύνδρομο αποκλεισμού και αυτό είναι το πρώτο μου tweet. #tony.


Χρησιμοποιεί έναν ειδικά σχεδιασμένο υπολογιστή που καταγράφει τις κινήσεις των βλεφάρων και του κεφαλιού που χρησιμοποιεί για να εκφράσει τις σκέψεις του. Το σύστημα έχει προσαρμοστεί στην ιστοσελίδα ώστε να του επιτρέπει να ανεβάζει tweet και να «συζητά» με άλλους χρήστες.

Ο Nicklinson έχει ξεκινήσει μία εκστρατεία για το δικαίωμά του να τερματίσει τη ζωή του λόγω της κατάστασής του- ο ίδιος έχει περιγράψει πως είναι αναγκασμένος να δέχεται αντιμετώπιση μωρού- «μόνο που δεν θα μεγαλώσω», έχει προσθέσει.

Νωρίτερα φέτος ζήτησε από ένα δικαστήριο να επιτρέψει σε έναν γιατρό να τον βοηθήσει να βάλει τέλος στη ζωή του- η ακροαματική διαδικασία είναι προγραμματισμένο να γίνει αργότερα μέσα στον Ιούνιο.

Τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ για τον αγώνα του Nicklinson να πεθάνει αξιοπρεπώς προβάλλεται σήμερα στη Βρετανία.