Τον ενθουσιασμό του εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στους δημοσιογράφους μετά το γεύμα εργασίας που είχε με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν προτού υπογράψουν το κοινό ανακοινωθέν, λέγοντας ότι «ήταν πραγματικά μια φανταστική συνάντηση που πήγε καλύτερα από ό,τι θα μπορούσε να φανταστεί κανείς και επέτρεψε να σημειωθεί πολλή πρόοδος». «Θα έχουμε μια υπέροχη σχέση», πρόσθεσε, χαμογελώντας. Ο Κιμ χαιρέτισε από την πλευρά του την «ιστορική συνάντηση» με τον Τραμπ, με την οποία οι δύο ηγέτες «γύρισαν σελίδα στο παρελθόν» και χαρακτήρισε αυτή την πρώτη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο ένα «καλό προοίμιο για την ειρήνη». «Ο δρόμος για να φτάσουμε εκεί δεν ήταν εύκολος», υπενθύμισε εξάλλου ο Βορειοκορεάτης ηγέτης. Η διαδικασία της αποπυρηνικοποίησης στην κορεατική χερσόνησο θα αρχίσει «πολύ γρήγορα», συμπλήρωσε στη συνέχεια ο Τραμπ μετά την υπογραφή του κοινού ανακοινωθέντος. «Αρχίζουμε αυτήν τη διαδικασία», είπε, «πολύ γρήγορα». U.S. President Donald Trump flashes a thumbs up as he leaves after a press conference at the Capella resort on Sentosa Island Tuesday, June 12, 2018 in Singapore. (AP Photo/Wong Maye-E) Το κείμενο που υπέγραψαν οι δύο ηγέτες στην πρώτη τους αυτή συνάντηση ήταν «καθολικό», πρόσθεσε ο Τραμπ, «ιστορικό», συμπλήρωσε ο Κιμ, χωρίς να διευκρινίσουν περαιτέρω σχετικά με αυτό. Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης χαιρέτισε την ίδια ώρα το νέο αυτό ξεκίνημα στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. «Σήμερα είχαμε μια ιστορική συνάντηση και αποφασίσαμε να γυρίσουμε σελίδα στο παρελθόν», είπε, ευχαριστώντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ που επέτρεψε να γίνει. «Ο κόσμος θα είναι μάρτυρας μιας σπουδαίας αλλαγής», υπογράμμισε. Ο πρόεδρος Τραμπ βεβαίωσε την ίδια ώρα ότι προτίθεται να προσκαλέσει τον Βορειοκορεάτη ηγέτη στον Λευκό Οίκο. «Ασφαλώς», απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου για μια πιθανή πρόσκληση του Κιμ στην Ουάσινγκτον. «Θα συναντιόμαστε συχνά», πρόσθεσε ο Τραμπ, διευκρινίζοντας ότι δημιούργησε μια «πολύ ιδιαίτερη σχέση» με τον συνομιλητή του. Η σχέση αυτή των ΗΠΑ με τη Βόρεια Κορέα θα είναι πολύ διαφορετική, συμπλήρωσε. Ο Κιμ είναι «πολύ έξυπνος και ένας πολύ άξιος, πολύ σκληρός διαπραγματευτής. Έμαθα ότι είναι πολύ ταλαντούχος. Επίσης έμαθα ότι αγαπάει τη χώρα του πάρα πολύ», είπε επίσης αναφερόμενος στον Βορειοκορεάτη ηγέτη. «Ο κόσμος θα εντυπωσιαστεί και ο κόσμος θα χαρεί πολύ και εμείς θα επιληφθούμε ενός πολύ επικίνδυνου προβλήματος για τον κόσμο», κατέληξε ο Τραμπ.

Απόψε το βράδυ αναχωρεί ο Κιμ από τη Σιγκαπούρη

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ουν θα αναχωρήσει από τη Σιγκαπούρη για την Πιονγκγιάνγκ απόψε το βράδυ στις 21:00 τοπική ώρα, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν το πρόγραμμά του. Μετά την ιστορική συνάντηση κορυφής με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Βορειοκορεάτης πρόεδρος επέστρεψε στο ξενοδοχείο St. Regis της Σιγκαπούρης μαζί με την πολυάριθμη αντιπροσωπεία του, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Κιμ πρόκειται να αναχωρήσει από το αεροδρόμιο Τσανγκί της Σιγκαπούρης, ενώ σήμερα το απόγευμα αναμένεται να αναχωρήσει και η αμερικανική αντιπροσωπεία, είπαν οι πηγές.

«Η πλήρης αποπυρηνικοποίηση θα χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία»

Σε αντίθεση με τις προβλέψεις του Αμερικανού προέδρου, ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Τάρο Κόνο θεωρεί ότι η πλήρης αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας θα χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία, παρότι η καταστροφή των πυρηνικών όπλων δεν θα χρειαστεί πολύ χρόνο.

Japan's Foreign Minister Taro Kono arrives at a news conference after a meeting on the "Corridor for Peace and Prosperity," at Dead Sea, Jordan, Sunday, April 29, 2018. (AP Photo/Raad Adayleh)
Ο Ιάπωνας Υπουργός Εξωτερικών Τάρο Κόνο
«Υπάρχουν πολλά βήματα για την αποπυρηνικοποίηση. Η απόλυτη καταστροφή των πυρηνικών εγκαταστάσεων θα χρειαστεί δεκαετίες. Ωστόσο, η καταστροφή των πυρηνικών όπλων και ο παροπλισμός των αντίστοιχων πυρηνικών εγκαταστάσεων δεν απαιτεί πολύ χρόνο», δήλωσε ο Ιάπωνας ΥΠΕΞ ενώπιον του κοινοβουλίου, όπως μετέδωσε το δίκτυο NHK. Ο Νοτιοκορεάτης προεδρικός σύμβουλος Μουν Γιουνγκ-ιν εξέφρασε παρόμοια άποψη σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Nikkei, υποστηρίζοντας ότι η διευθέτηση όλων των ζητημάτων που σχετίζονται με το πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας και τον παροπλισμό των σχετικών εγκαταστάσεων θα χρειαστεί μια δεκαετία. Σύμφωνα με τον Μουν, η Βόρεια Κορέα πιθανόν να ζητήσει πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές εγγυήσεις ως αντάλλαγμα για την αποπυρηνικοποίησή της.