Η πορεία προς τη συνάντηση στη Σιγκαπούρη μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, που δρομολόγησε ταχύτατες εξελίξεις, προετοιμάστηκε ουσιαστικά με μεθοδικό τρόπο στο διπλωματικό παρασκήνιο, όπως σχολιάζει το ABC News, με την πρωταγωνιστική δράση συγκεκριμένων ανθρώπων.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα πρόσωπα που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο ώστε να διεξαχθεί η ιστορική αυτή σύνοδος κορυφής, είναι οι εξής:

ΗΠΑ

– Μάικ Πομπέο, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Ο ίδιος, επισκέφτηκε τη Βόρεια Κορέα στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου του Πάσχα των Καθολικών, ενώ ασκούσε τα καθήκοντα του διευθυντή της CIA. O Πομπέο συναντήθηκε με τον Κιμ προετοιμάζοντας τη συνάντηση.

Τον προηγούμενο μήνα επέστρεψε στη Βόρεια Κορέα για μία δεύτερη συνάντηση με τον Κιμ, πλέον ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Παράλληλα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον υψηλόβαθμο σύμβουλο του Κιμ, Κιμ Γιονγκ Τσολ στη Νέα Υόρκη, αλλά και στην Ουάσινγκτον.

Ο Μάικ Πομπέο στη Σιγκαπούρη

– Τζον Κέλι, Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου. Υποδέχτηκε τον Κιμ Γιονγκ Τσολ κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στον Λευκό Οίκο τον προηγούμενο μήνα, ενώ ήταν ένας από τους τέσσερις Αμερικανούς που έλαβαν μέρος στη συνάντηση που έγινε. Η συνάντηση αυτή, πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του προέδρου Τραμπ, του Πομπέο, αλλά και ενός μεταφραστή.

– Τζον Μπόλτον, Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Είναι ευρύτερα γνωστός για τις ακραίες απόψεις που έχει εκφράσει για την υπόθεση της Βόρειας Κορέας, αλλά και για τα σχόλια του, με αναφορά στο «μοντέλο της Λιβύης». Τα σχόλια αυτά του Μπόλτον προκάλεσαν θυμό στους αξιωματούχους της Βόρειας Κορέας, όπως επίσης και στον πρόεδρο Τραμπ, θέτοντας σε κίνδυνο την πραγματοποίηση της συνάντησης με τον Κιμ.

– Σουνγκ Κιμ, πρεσβευτής των ΗΠΑ στις Φιλιππίνες. Ήταν πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα, κατά περίοδο της προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα. Ο ίδιος, είχε ηγετικό ρόλο στις συζητήσεις κορυφής που έγιναν με τη Βόρεια Κορέα, στο συνοριακό χωριό Πανμουντζόμ, ενώ θεωρείται βετεράνος διπλωμάτης στα ζητήματα που σχετίζονται με την Κορεατική Χερσόνησο, καθώς ασχολείται για μία δεκαετία.

– Ματ Πότινγκερ, Υψηλόβαθμος Διευθυντής στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ για την Ασία. Πρώην δημοσιογράφος και πεζοναύτης του Σώματος των Αμερικανών Πεζοναυτών, ήταν μαζί με τον Πομπέο στην επίσκεψη που πραγματοποίησε τον περασμένο μήνα στη Βόρεια Κορέα, για την προετοιμασία της διάσκεψης. Ο ίδιος, είχε υποστηρίξει στη διάρκεια ενημέρωσης που έγινε τον Μάιο στον Λευκό Οίκο ότι μετά την ακύρωση της συνάντησης που είχε ανακοινώσει ο Τραμπ, η επαναφορά της πραγματοποίησής της, θα ήταν σχεδόν αδύνατη. Ο πρόεδρος Τραμπ, κατηγόρησε αργότερα την εφημερίδα “The New York Times” ότι επικαλέστηκε έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Λευκού Οίκου «ο οποίος δεν υπάρχει».

Βόρεια Κορέα

– Κιμ Γιο Τζονγκ. Είναι η αδερφή του Κιμ Γιονγκ Ουν. Ήρθε στο προσκήνιο της διεθνούς επικαιρότητας, στις αρχές του 2018, καθώς παρακολούθησε τις εκδηλώσεις των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην Πιονγκτσάνγκ της Νότιας Κορέας. Ήταν επικεφαλής της αντιπροσωπείας που έστειλε η Βόρεια Κορέα, ενώ η ίδια λειτουργεί ως βοηθός του μεγαλύτερου αδερφού της, όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο. Κατά την παραμονή της στη Νότια Κορέα, επέδωσε επιστολή του Κιμ, προς τον πρόεδρο της χώρας, Μουν Τζέι-ιν.

FILE - In this Friday, April 27, 2018, file photo, North Korean leader Kim Jong Un signs a guestbook next to his sister Kim Yo Jong, right, inside the Peace House at the border village of Panmunjom in Demilitarized Zone. Kim’s younger sister handed her brother a pen when he signed the guestbook. Her proximity to her brother during most of the summit events Friday added credence to speculation that she’s virtually the No.2 in the North. (Korea Summit Press Pool via AP, File)
Η Κιμ Γιο Τζονγκ με τον αδελφό της σε φωτογραφία αρχείου

– Κιμ Γιονγκ Τσολ, αντιπρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής του Εργατικού Κόμματος της Κορέας. Συναντήθηκε με τον Πομπέο στη Νέα Υόρκη τον προηγούμενο μήνα, πριν μεταβεί στον Λευκό Οίκο για να παραδώσει επιστολή του Κιμ στον πρόεδρο Τραμπ. Την ίδια ημέρα, είχε συνάντηση για περισσότερο από μία ώρα, με τον πρόεδρο Τραμπ. Ο ίδιος, είχε και παρασκηνιακό ρόλο στα στάδια προετοιμασίας της σημερινής συνάντησης, καθώς έλαβε μέρος στις συναντήσεις που έγιναν μεταξύ αντιπροσωπειών της Βόρειας και της Νότιας Κορέας. Έχει ηγηθεί των υπηρεσιών κατασκοπείας της Βόρειας Κορέας, με ρόλο στις δολοφονίες που έγιναν σε νοτιοκορεατικό έδαφος, τη βύθιση ενός πλοίου της Νότιας Κορέας, αλλά και την υποκλοπή που έγινε σε βάρος της εταιρίας Sony.

– Κιμ Τσανγκ Σον, αρχηγός του γενικού επιτελείου. Συμμετείχε στην ομάδα προετοιμασίας της συνάντησης, ενώ ηγήθηκε της αντιπροσωπείας από τη Βόρεια Κορέα, που συναντήθηκε με στελέχη της αμερικανικής διπλωματίας στη Σιγκαπούρη, την προηγούμενη εβδομάδα.

– Τσο Σον Χουί, Υφυπουργός Εξωτερικών. Είχε ηγετικό ρόλο στις συναντήσεις που έγιναν με τους Αμερικανούς για την προετοιμασία της συνάντησης, καθώς η ίδια, είχε εμπειρία σε διαπραγματεύσεις για πυρηνικά όπλα. Πρόσφατα, είχε χαρακτηρίσει τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς ως «αδαή και ηλίθιο». Ο πρόεδρος Τραμπ είχε επικαλεστεί την ανακοίνωση αυτή ως την αιτία για την ακύρωση της συνάντησης που προηγήθηκε.

– Κιμ Κιε Γκουάν, Υφυπουργός των Εξωτερικών. Είναι για δεκαετίες, στρατηγικός σύμβουλος σε πυρηνικά θέματα, ενώ συνέγραψε την επιστολή που στάλθηκε στον πρόεδρο Τραμπ, μετά την ακύρωση της συνάντησης του με τον Κιμ, τονίζοντας ότι η Βόρεια Κορέα επιθυμούσε «να καθίσει μαζί με τις ΗΠΑ για την επίλυση προβλημάτων οποιαδήποτε στιγμή και σε οποιαδήποτε πλαίσιο».