Νεκρός σε ηλικία 47 ετών βρέθηκε στην πισίνα του σπιτιού του ο Rodney King. Ο άγριος ξυλοδαρμός του από αστυνομικούς το 1991, στο Λος Άντζελες, που βιντεοσκοπήθηκε από έναν πολίτη, πυροδότησε ταραχές μετά την αθώωση των δραστών.

Ο ξυλοδαρμός του King έπειτα από καταδίωξη άλλαξε δια παντός το Λος Άντζελες, την αστυνομία του και το διάλογο για το ρατσισμό στις ΗΠΑ.

Ο King ήταν 25 χρονών και με αναστολή έπειτα από μία καταδίκη για ληστεία τον Απρίλιο του 1991. Σε συνέντευξή του το 2011 περιέγραφε πως επέστρεφε στο σπίτι του από το σπίτι ενός φίλου, όπου είχαν καταναλώσει αλκοόλ, όταν διαπίστωσε πως ένα περιπολικό τον ακολουθούσε. Πανικοβλήθηκε θεωρώντας πως θα ξανασταλεί στη φυλακή και επιχείρησε να διαφύγει.

«Έπρεπε να πάω στη δουλειά τη Δευτέρα, ήμουν με αναστολή και ήξερα πως δεν έπρεπε να πίνω», είχε πει στο CNN. Όταν κατάλαβε πως δεν μπορούσε να ξεφύγει σταμάτησε σε ένα πάρκινγκ.

Ένας ερασιτέχνης εικονολήπτης κατέγραψε τη σκηνή των βίαιων χτυπημάτων από τέσσερις λευκούς αστυνομικούς . Ο King είπε πως οι αστυνομικοί του φώναζαν: «Θα σε σκοτώσουμε, νέγρε», κάτι που οι ίδιοι πάντως αρνούνται.

Ο King χτυπήθηκε σχεδόν μέχρι θανάτου. Τρεις χειρουργοί τον υπέβαλαν σε αλλεπάλληλες επεμβάσεις για πέντε ώρες.

Το βίντεο του ξυλοδαρμού προβλήθηκε δύο ημέρες αργότερα στην τηλεόραση, αναδεικνύοντας το θέμα της αστυνομικής βίας με επίκεντρο το ρατσισμό.

Έπειτα από τρίμηνη δίκη οι τρεις από τους τέσσερις αξιωματικοί απαλλάχθηκαν από όλες τις κατηγορίες, προκαλώντας την οργή των Αφρο-αμερικανών που ζουν στο Λος Άντζελες. Επιχειρήσεις λεηλατήθηκαν, κτήρια πυρπολήθηκαν και στην έκρηξη της βίας περισσότεροι από πενήντα άνθρωποι έχασε τις ζωές τους ενώ οι ζημιές υπολογίζονται σε ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

Δείτε το βίντεο