Την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν επέκρινε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, κατηγορώντας το βορειοατλαντικό σύμφωνο για την αυξανόμενη ανασφάλεια, τη βία και τους θανάτους αθώων στη χώρα.

«Δυστυχώς, η παρουσία των ξένων δυνάμεων στο Αφγανιστάν τα παρελθόντα δέκα χρόνια απέβη σε περαιτέρω επιδείνωση της ασφάλειας, αύξηση των τρομοκρατικών ενεργειών, αύξηση της παραγωγής και της διακίνησης ναρκωτικών, μαζικές σφαγές αμάχων», επισήμανε ο Σαλεχί στην διάρκεια μιας περιφερειακής συνόδου στην Καμπούλ.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν καλωσορίζει τη συμφωνία η οποία συνήφθη ανάμεσα στο NATO και στο Αφγανιστάν για την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από τη χώρα ως το 2014», πρόσθεσε ο Ιρανός ΥΠΕΞ.

Παράλληλα ο Σαλεχί επέκρινε τα σχέδια των Αμερικανών να διατηρήσουν κάποιες μάχιμες δυνάμεις τους στο Αφγανιστάν και πέραν του 2014, αναφερόμενος στα σχέδια της «διπλωματίας μιας ορισμένης χώρας» -χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στις ΗΠΑ- για την «παράταση της στρατιωτικής της παρουσίας στο Αφγανιστάν στο πλαίσιο της προσπάθειας επίτευξης των στόχων της στην περιφέρεια και πέραν αυτής».