Η απόφαση να χωρίζονται τα παιδιά των μεταναστών από τους γονείς τους όταν συλλαμβάνονται να περνούν λαθραία στις ΗΠΑ μέσω του Μεξικού στο όνομα της «μηδενικής ανοχής» απέναντι στην παράτυπη μετανάστευση προκαλεί αναταραχή στη χώρα, όπου υψώνονται πολλές φωνές για να καταγγείλουν ένα σκληρό, ανώφελο και αναποτελεσματικό μέτρο.
Δεκάδες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν για το θέμα σε ολόκληρες τις ΗΠΑ χθες Παρασκευή. Η μεταναστευτική πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ «είναι εγκληματική και ανήθικη», κατήγγειλε ο Γκουστάβο Τόρες, στέλεχος μιας οργάνωσης που βοηθά μετανάστες από τη Λατινική Αμερική, της CASA, στη διάρκεια συγκέντρωσης έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης.
«Η Αμερική πρέπει να μείνει ανοικτή», τόνισε ο Τομ Κάρμαϊκλ, συνταξιούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο Άξελ Εστράντα έφτασε χωρίς χαρτιά στις ΗΠΑ το 2013 από τη Γουατεμάλα. Με τη βοήθεια της CASA έλαβε άδεια παραμονής και έτσι κατάφερε να φοιτήσει στο πανεπιστήμιο.
«Αν πριν πέντε χρόνια με είχαν πάρει από τη μητέρα μου, δεν θα ήμουν σήμερα στο πανεπιστήμιο», τόνισε. «Αν αυτή η πολιτική ίσχυες και τότε, δεν θα ήμουν εδώ, μπροστά σας», πρόσθεσε απευθυνόμενος στους συγκεντρωμένους.
Στο Σαν Αντόνιο του Τέξας ο βουλευτής των Δημοκρατικών Χόακιν Κάστρο ζήτησε την Πέμπτη το βράδυ «η χώρα αυτή να γίνει φάρος ελευθερίας, δημοκρατίας και κυρίως σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων«Δεν σταματάνε να είναι άνθρωποι επειδή απλώς πέρασαν τα σύνορα», τόνισε.
Ο αριθμός των μεταναστών που πέρασαν παράτυπα τα σύνορα των ΗΠΑ από το Μεξικό σημειώνει αύξηση τους τελευταίους μήνες, την ώρα που ο Τραμπ έχει αναγάγει την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης σε προτεραιότητα. Τον Απρίλιο σχεδόν 51.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 9.500 οικογένειες, έφτασαν σε αμερικανικό έδαφος, σύμφωνα με την αστυνομία συνόρων.
Για να ανασταλεί η εισροή ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς ανακοίνωσε στις 7 Μαΐου ότι θα επιδεικνύεται «μηδενική ανοχή» για τους μετανάστες που συλλαμβάνονται χωρίς χαρτιά και οι οποίοι θα αντιμετωπίζουν κατηγορίες για παράνομη είσοδο στη χώρα προτού καν μπορέσουν να καταθέσουν αίτηση για την παροχή ασύλου.
Το μέτρο αυτό έχει στόχο κυρίως τους πολίτες χωρών της Κεντρικής Αμερικής οι οποίοι ζητούν να λάβουν άσυλο στις ΗΠΑ εξαιτίας των «αξιόπιστων φόβων» για τη ζωή τους. Οι περισσότεροι κατάγονται από τη Γουατεμάλα, το Σαλβαδόρ και την Ονδούρα.
Τα παιδιά δίνονται σε ανάδοχες οικογένειες ή σε συγγενείς για όσο διάστημα οι γονείς τους αναμένουν να λάβουν απάντηση στην αίτησή τους. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περισσότερο από το 90% των αιτήσεων εγκρίνονται μετά από εξέταση, η οποία ενδέχεται να διαρκέσει πολλούς μήνες.
Για να δικαιολογηθεί ο Τραμπ κατέστησε υπεύθυνη για το μέτρο κράτησης την προηγούμενη κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, καθώς και τους Δημοκρατικούς στο Κογκρέσο.
«Ασκείστε πιέσεις στους Δημοκρατικούς για να ακυρώσουν τον φρικτό νόμο που προβλέπει τον διαχωρισμό των παιδιών από τους γονείς τους αφού περάσουν τα σύνορα», έγραψε στο Twitter την προηγούμενη εβδομάδα. Συνέδεσε την ακύρωση του μέτρου με τη χρηματοδότηση για το τείχος που θέλει να κατασκευάσει στα σύνορα με το Μεξικό.
Ο νόμος αυτός όντως υιοθετήθηκε επί Ομπάμα, όμως σπάνια εφαρμοζόταν. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο της Washington Post Γκρεγκ Σάρτζεντ, «αυτό που άλλαξε δεν είναι ένας νέος κανονισμός που οδηγεί στον διαχωρισμό των οικογενειών, αλλά το γεγονός ότι η κυβέρνηση κατηγορεί σκοπίμως περισσότερες οικογένειες γνωρίζοντας πολύ καλά ότι περισσότερα παιδιά θα χωριστούν από τους γονείς τους».
Η ACLU, μια ισχυρή αμερικανική οργάνωση που υπερασπίζεται τα πολιτικά δικαιώματα των μεταναστών, κατήγγειλε από την πλευρά της την Πέμπτη την εκμετάλλευση οικογενειών «εκβιαστικά για να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή του τείχους στα σύνορα και να υιοθετήσουν και άλλα κατασταλτικά μέτρα».
Σε άρθρο τους στην Washington Post τρεις πρώην αξιωματούχοι της αστυνομίας συνόρων κατήγγειλαν «την απειλή η οποία στην πραγματικότητα είναι ψεύτικη και η οποία μπορεί να πλήξει την ασφάλεια των συνόρων», επικαλούμενοι την έλλειψη χρηματοδότησης, δικαστών και επαρκών κέντρων κράτησης.