Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε κατά την διάρκεια της ολομέλειας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ότι θα επιθυμούσε η Ρωσία να παραμείνει στο Συμβούλιο της Ευρώπης και «ο στρατηγικός διάλογος που γίνεται σε πολλά ζητήματα, οικονομικά, κοινωνικά, η αμυντικά να αποκτήσει νέα δυναμική».
«Πρέπει να κάνουμε διάλογο με όλους, αλλά οι ρίζες μας είναι κοινές» είπε ο Γάλλος πρόεδρος προσθέτοντας ότι «πρέπει να δημιουργήσουμε νέα έργα, να δημιουργήσουμε ένα νέο οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο, στο πλαίσιο του οποίου θα μπορέσουμε να ζήσουμε καλύτερα».
Εκτός των άλλων ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η Ρωσία και η Γαλλία πρέπει να εργασθούν από κοινού για να δημιουργήσουν μια ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης, επισημαίνοντας ότι «πρέπει να απαλλαγούμε από τις διαφωνίες… και παρ’ όλες τις κρίσεις να οικοδομήσουμε εκ νέου την συνεργασία».
Η ρωσική αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) τον Απρίλιο του 2104 στερήθηκε των δικαιωμάτων της εξαιτίας των γεγονότων στην Ουκρανία και της προσάρτησης της Κριμαίας. Το 2015 η ΚΣΣΕ συζήτησε δύο φορές το θέμα της επανένταξης της ρωσικής αντιπροσωπείας, αλλά οι κυρώσεις παρέμειναν σε ισχύ. Συγκεκριμένα η Ρωσία στερήθηκε του δικαιώματος της συμμετοχής σε ψηφοφορίες της Συνέλευσης και δεν της επετράπη να συμμετέχει στα διοικητικά της όργανα και στις αποστολές παρατηρητών στις εκλογικές διαδικασίες που διεξάγονται σε χώρες που συμμετέχουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης
Μετά από αυτό η ρωσική αντιπροσωπεία ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετέχει στην ΚΣΣΕ υπό αυτούς τους όρους.