Ο επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Πίτερ Σόρενσεν, δήλωσε ότι η χώρα ενδεχομένως θα μπορέσει να καταθέσει αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ως τα τέλη του τρέχοντος έτους και να λάβει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας το 2014.

Όπως διευκρίνισε, ωστόσο, οι παραπάνω ημερομηνίες μπορούν να ισχύσουν μόνο υπό ιδεατές συνθήκες, υπό την έννοια ότι η χώρα θα πρέπει να υλοποιήσει μία σειρά από μεταρρυθμίσεις- από συνταγματικές ως και δικαστικές.
Στη Βοσνία έχει επιτευχθεί πρόοδος, αλλά η χώρα χρειάζεται να κάνει αλλαγές στο Σύνταγμά της προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σόρενσεν.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι μετά την είσοδο της Κροατίας στην «ευρωπαϊκή οικογένεια» το 2013, θα πρέπει να υπάρξει ένα διάλειμμα 6-8 ετών προκειμένου να ενταχθεί η επόμενη χώρα.

Ερωτηθείς για το πώς οι πολιτικές αλλαγές στη Σερβία θα μπορούσαν να επηρεάσουν την κατάσταση στη Βοσνία, ο κ. Σόρενσεν απάντησε ότι είναι πολύ νωρίς για να προβεί σε τέτοιου είδους εκτιμήσεις.

«Η διαδικασία της συμφιλίωσης αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ενταξιακής πορείας προς την ΕΕ και το ίδιο και οι καλές γειτονικές σχέσεις» υπογράμμισε ο κ. Σόρενσεν.

Σχολιάζοντας την άρνηση της γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα από το νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Σερβίας, ο κ. Σόρενσεν τόνισε ότι τέτοιου είδους ισχυρισμοί δεν συμβάλλουν στην επίτευξη των παραπάνω στόχων και πρόσθεσε πως μετά την απόφαση των αρμόδιων δικαστηρίων, η ΕΕ δεν έχει κανένα δίλημμα σχετικά με το αν πρόκειται ή όχι για γενοκτονία.