Πανεπιστήμιο της Νέας Ζηλανδίας ζήτησε συγνώμη για την απόφασή του να κατασχέσει εκατοντάδες αντίτυπα ενός φοιτητικού περιοδικού, το οποίο κυκλοφόρησε με εξώφυλλο αφιερωμένο στην έμμηνο ρύση, μετά τις έντονες αντιδράσεις φοιτητών οι οποίοι επέκριναν την κίνησή του αυτή λέγοντας ότι ενισχύει τον κοινωνικό στιγματισμό και ισοδυναμεί με πράξη λογοκρισίας.
Το Πανεπιστήμιο του Όταγκο ανακοίνωσε ότι το προσωπικό του αφαίρεσαν από την κυκλοφορία 500 αντίτυπα του τελευταίου τεύχους του φοιτητικού περιοδικού Critic -στο εξώφυλλο του οποίου υπήρχε σκίτσο μιας φιγούρας που αιμορραγεί από τα γεννητικά όργανα- καθώς υπήρχε ο φόβος ότι θα μπορούσε «να ενοχλήσει πολλούς».
Ο εκδότης του εβδομαδιαίου περιοδικού αντέδρασε λέγοντας ότι πρόκειται για λογοκρισία και σημείωσε ότι «το τεύχος έμμηνος ρύση» είχε στόχο να διαλύσει τους μύθους που υπάρχουν γύρω από την περίοδο και περιελάμβανε άρθρα για δωρεάν προϊόντα προσωπικής υγιεινής και για τη διάθεση ειδικών κάδων για τις σερβιέτες στην πανεπιστημιούπολη, όπως αναφέρει το Reuters.
«Η πρόθεσή μας ήταν να σπάσουμε τα ταμπού και να ενθαρρύνουμε έναν ανοιχτό διάλογο για την έμμηνο ρύση», δήλωσε σήμερα ο εκδότης Τζόελ Μακμάνους στο Thomson Reuters Foundation.
«Αυτό δείχνει δυστυχώς ότι οι φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού και του γυναικείου σώματος εξακολουθούν να υπόκεινται σε λογοκρισία. Η εμμηνόρροια εξακολουθεί σαφώς να αποτελεί ταμπού στη Νέα Ζηλανδία», πρόσθεσε.
Ο Μακμάνους σημείωσε ότι η ιδέα για «το τεύχος έμμηνος ρύση» γεννήθηκε όταν μια τοπική φιλανθρωπική οργάνωση προσέγγισε το περιοδικό, το οποίο ιδρύθηκε το 1925 και η κυκλοφορία του φτάνει περίπου τα 4.500 αντίτυπα, και οι υπεύθυνοι του περιοδικού θεώρησαν ότι αυτό θα συνέβαλε στην ευαισθητοποίηση του κόσμου.
Το Πανεπιστήμιο του Όταγκο, το παλαιότερο της χώρας, δήλωσε ότι οι εκπρόσωποί του συναντήθηκαν με το προσωπικό του Critic και ζήτησαν συγγνώμη.
Το πανεπιστήμιο εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση που πήρε να προχωρήσει στην κατάσχεση αντιτύπων του τεύχους και σε ανακοίνωση που ανήρτησε στο Twitter, στην οποία πρόσθεσε ωστόσο ότι υπήρχε και η άποψη ορισμένων ότι το εξώφυλλο του περιοδικού ήταν «υποτιμητικό για τις γυναίκες».
Το περιστατικό αυτό σημειώνεται την ώρα που περισσότερες από 30 χώρες ετοιμάζονται να τηρήσουν μια Ημέρα Υγιεινής για την Εμμηνόρροια στις 28 Μαΐου, στο πλαίσιο εκστρατείας που έχει στόχο να σπάσουν τα ταμπού και γίνεται κατόπιν πρωτοβουλίας της φιλανθρωπικής οργάνωσης WASH United, η οποία έχει την έδρα της στη Γερμανία.
Σε πολλές χώρες, η έμμηνος ρύση είναι ένα θέμα που φέρνει σε δύσκολη θέση και προκαλεί ντροπή στις γυναίκες.
Παγκοσμίως 1,25 δισεκατομμύριο γυναίκες δεν έχει πρόσβαση σε τουαλέτες κατά τη διάρκεια της περιόδου τους, σύμφωνα με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση WaterAid. Ως αποτέλεσμα ορισμένα κορίτσια χάνουν τα μαθήματά τους στο σχολείο κατά τη διάρκεια της περιόδου τους και εν τέλει εγκαταλείπουν το σχολείο.
Στη Νέα Ζηλανδία αυτοί που πραγματοποιούν σχετικές εκστρατείες, μεταξύ των οποίων ο Στρατός Σωτηρίας, έχουν ξεκινήσει πρωτοβουλίες για τη συγκέντρωση δωρεών για να βοηθήσουν στην παροχή προϊόντων προσωπικής υγιεινής στα κορίτσια, καθώς ορισμένα χάνουν μαθήματα επειδή δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να τα αγοράσουν.
Η προσφυγή στη χρήση παλιών ρούχων, κουρελιών και εφημερίδων αντί για σερβιέτες θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους, υπογραμμίζουν τέλος οι ακτιβιστές.