Συγκεκριμένα μέτρα από τους Ευρωπαίους, για να αποφασίσει εάν η συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα μπορεί να διασωθεί, ανακοίνωσε χθες ότι περιμένει η Τεχεράνη, κατά την πρώτη ημέρα επίσκεψης στην πρωτεύουσα του Ιράν, του Επιτρόπου Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μιγκέλ Αρίας Κανέτε.
Ο Κανέτε είναι ο πρώτος δυτικός αξιωματούχος που γίνεται δεκτός στην ιρανική πρωτεύουσα μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποχωρήσουν από την ιστορική συμφωνία που υπογράφηκε το 2015 μεταξύ της Τεχεράνης και των έξι μεγάλων δυνάμεων, και να επιβάλουν εκ νέου οικονομικές κυρώσεις που αφορούν επίσης τις ξένες εταιρίες, κυρίως ευρωπαϊκές.
Η αποχώρηση αυτή και οι απειλές των κυρώσεων εγκυμονούν σοβαρούς χρηματοοικονομικούς κινδύνους για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που ήθελαν να επενδύσουν στο Ιράν, ενώ κινδυνεύουν να επιφέρουν βαριές συνέπειες στην ιρανική οικονομία.
Η E.E. είχε τονίσει αυτή την εβδομάδα ότι αναζητεί «πρακτικές λύσεις για να επιτραπεί στο Ιράν να συνεχίσει τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, να συνεχίσει τις τραπεζικές του συναλλαγές, να διατηρήσει τις αεροπορικές και θαλάσσιες συνδέσεις».
Το ευρώ θα γίνει το νόμισμα για τις συναλλαγές που αφορούν το ιρανικό πετρέλαιο, οι οποίες θα διευθετούνται με μεταφορές μεταξύ των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών και της κεντρικής τράπεζας του Ιράν. Εγγυήσεις θα προσυπογράφονται στις ευρωπαϊκές εισαγωγικές χώρες για τα φορτία, όπως αυτό γίνεται στην Ελλάδα, στη Γαλλία, στην Ιταλία, εξήγησε ο Κανέτε στο τέλος συνάντησής του με τον υπουργό Πετρελαίου του Ιράν, Μπιτζάν Ναμντάρ Ζανγανέχ.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ιρανός υπουργός κατέγραψε τις προτάσεις αυτές και δήλωσε ότι το Ιράν «δεν είχε πρόθεση να αλλάξει το σημερινό επίπεδο των εξαγωγών του», εκ των οποίων το 20% προς την Ε.Ε. και το 70% προς την Κίνα και άλλες χώρες της Ασίας. «Κάθε νέα απόφαση στον ΟΠΕΚ απαιτεί ομοφωνία. Πιστεύω ότι η βοήθεια της Ευρωπαϊκή Ένωση μάς βοηθά.. το επίπεδο των εξαγωγών του πετρελαίου μας δεν θα αλλάξει», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Το Ιράν παράγει σήμερα 3,8 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ημερησίως και εξάγει σχεδόν 2,6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως αργού και συμπυκνωμάτων αερίου.
Ο υπουργός Πετρελαίου πρόσθεσε ότι η Τεχεράνη είχε επίσης «διαπραγματευτεί» με τους πελάτες της στην Ασία, κυρίως την Κίνα και την Ινδία, και δεν είχε λάβει κάποια «αρνητική» ένδειξη εκ μέρους τους, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.