Σπάνιες φωτογραφίες με τον εγκληματία πολέμου και αρχιτέκτονα της «Τελικής Λύσης» Αδόλφου Αίχμαν σε φυλακή του Ισραήλ κυκλοφόρησαν με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα ετών από την εκτέλεσή του.

Ένας από τους σημαντικότερους συνεργάτες του Χίτλερ, ο Αίχμαν ήταν ο εμπνευστής του Ολοκαυτώματος και παρότι δεν λέρωσε ο ίδιος τα χέρια του θεωρείται ο εγκέφαλος των θηριωδιών που έστειλαν έξι εκατομμύρια Εβραίους στο θάνατο.

Ως δεξί χέρι του Χίμλερ είχε συχνά δώσει την εντολή από την έδρα της Γκεστάπο στο Βερολίνο να ενταθεί ο ρυθμός της εξόντωσης και είχε πει πως δεν θα έπρεπε να υπάρξει έλεος για τα παιδιά των Εβραίων.

Μετά τον πόλεμο διέφυγε στην Αργεντινή όπου δούλευε σε εργοστάσιο της Mercedes-Benz πριν συλληφθεί από τη Μοσάντ και οδηγηθεί στο Ισραήλ για να δικαστεί.

Στις φωτογραφίες του περιοδικού Life και του φωτογράφου Gjon Mili, ο Αίχμαν φαίνεται μεταξύ άλλων να σφουγγαρίζει, να διαβάζει και να γράφει στο κελί του.

Ο Αίχμαν δικάστηκε για 15 κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της κατηγορίας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Κρίθηκε ένοχος, καταδικάστηκες εις θάνατον και εκτελέστηκε την 31η Μαΐου του 1962.

Οι φωτογραφίες είχαν πρωτοδημοσιευτεί το 1961 με την έναρξη της δίκης του.

Απόρρητες καταγραφές που αποχαρακτηρίστηκαν περιλαμβάνουν συνομιλίες του Αίχμαν- με το ψευδώνυμο Ricardo Klement- με δημοσιογράφους, στους οποίους έλεγε πως μετάνιωνε που το Ολοκαύτωμα δεν προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερες απώλειες Εβραίων. Έλεγε πως το μεγαλύτερο λάθος που είχε κάνει ήταν που δεν τους εξολόθρευσε όλους και πως ήταν ιδεαλιστής. Για τα εγκλήματά του ήταν περήφανος και δεν υπήρχε ούτε μία λέξη συγγνώμης.

Δείτε τις φωτογραφίες