Τον γύρο διπλωματικών συναντήσεων που πραγματοποιεί στα πλαίσια να διασωθεί η διεθνής συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, από την οποία αποχώρησαν οι ΗΠΑ, συνεχίζει σήμερα από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν. Για τον λόγο αυτό, ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ είχε μια πρώτη επαφή με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι.
Ο Ζαρίφ είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί αργότερα με τον Γάλλο, τον Γερμανό και τον Βρετανό ομόλογό του, οι χώρες των οποίων έχουν υπογράψει τη συμφωνία.
«Η συμφωνία με το Ιράν λειτουργεί, πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τη διατηρήσουμε», είχε σχολιάσει νωρίτερα η Μάγια Κοτσιγιάντσιτς, εκπρόσωπος της Μογκερίνι. Το κείμενο «μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση», είχε προσθέσει, προβλέποντας ότι δεν πρέπει «να προστεθούν σε αυτό, σημεία τα οποία δεν υπάρχουν ήδη».
Οι Βρυξέλλες είναι ο τρίτος σταθμός του Ζαρίφ στο πλαίσιο της περιοδείας του για τη διάσωση της συμφωνίας. Επισκέφθηκε ήδη το Πεκίνο το Σαββατοκύριακο και χθες Δευτέρα ήταν στη Μόσχα, όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.
«Τελικός στόχος όλων αυτών των συνομιλιών είναι να λάβουμε διαβεβαιώσεις ότι θα υπερασπιστούν τα συμφέροντα του ιρανικού λαού που διασφαλίζονται από τη συμφωνία», σχολίασε ο Ιρανός υπουργός από τη ρωσική πρωτεύουσα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Μετά τη διπλωματική αυτή περιοδεία «θα δούμε πώς μπορούμε να οργανώσουμε μια κοινή ομάδα εργασίας προκειμένου να στηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα», εξήγησε έπειτα από τις συνομιλίες του με τον Λαβρόφ. Από την πλευρά του ο Ρώσος υπουργός εκτίμησε ότι η χώρα του και οι Ευρωπαίοι πρέπει «να υπερασπιστούν από κοινού τα ενδιαφέροντά τους» σε αυτό το θέμα.
Η Ρωσία «είναι έτοιμη να συνεχίσει να σέβεται τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν παρά την απόσυρση των ΗΠΑ», τόνισε ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως δήλωσε ένας σύμβουλός του στο περιθώριο συνάντησης που είχε στο Σότσι με τον διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γιουκία Αμάνο.
Μάλιστα, σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ριαμπκόφ, σχολίασε ότι είναι δυνατό να συζητηθεί το μέλλον της συμφωνίας χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ, αν και πρόσθεσε ότι για αυτό είναι απαραίτητο η Τεχεράνη να κάνει υποχωρήσεις.
Η εξέλιξη που ένωσε Ρωσία και Βρυξέλλες
Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία προκάλεσε μια αναπάντεχη προσέγγιση μεταξύ της Μόσχας και των Ευρωπαίων, οι οποίοι εδώ και καιρό βρίσκονται σε αντιπαράθεση για πολλά θέματα, όπως η Συρία, η Ουκρανία αλλά και η φερόμενη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία.
Οι Ιρανοί ελπίζουν πλέον «να μπορέσουν να ορίσουν ένα ξεκάθαρο μελλοντικό πλαίσιο για τη συμφωνία», είχε δηλώσει ο Ζαρίφ το Σαββατοκύριακο από το Πεκίνο, προειδοποιώντας ωστόσο ότι το Ιράν είναι «έτοιμο για όλα τα ενδεχόμενα», αν δεν διασφαλιστούν τα συμφέροντά του.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, έχει συζητήσει τις τελευταίες ημέρες με ομολόγους από ευρωπαϊκές χώρες, που έχουν υπογράψει τη συμφωνία και οι οποίοι του ζήτησαν να συνεχίσουν «τη στενή συνεργασία τους» με την Ουάσινγκτον, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χθες.
Παράλληλα, το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι αναμένει μια «περίοδο αβεβαιότητας» στην περιοχή του Κόλπου και πρόσθεσε ότι παρακολουθεί στενά τη συμπεριφορά του Ιράν στην περιοχή.
«Αυτήν τη στιγμή εισερχόμαστε σε μια περίοδο αβεβαιότητας σχετικά με το πώς όλος ο κόσμος θα απαντήσει στις τελευταίες εξελίξεις», σχολίασε ο ναύαρχος Τζον Ρίτσαρντσον, επικεφαλής των επιχειρήσεων του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. Και πρόσθεσε: «Πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση, εννοώ λίγο περισσότερο από το συνηθισμένο. Να είμαστε ανοικτοί σε κάθε είδους απάντηση ή νέα εξέλιξη».