Μεταχείριση VIP είχε κατά την επιστροφή του στο Λονδίνο ο φυγόδικος Τουρκοκύπριος επιχειρηματίας Ασίλ Ναντίρ, ο οποίος πριν από 17 χρόνια διέφυγε στην κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο, για να μην αντιμετωπίσει την αγγλική Δικαιοσύνη.

Ο Ναντίρ ήταν κατηγορούμενος για 66 οικονομικά αδικήματα με σοβαρότερη μάλιστα την κατηγορία για κατάχρηση36 εκατ. στερλινών.

Ο Τουρκοκύπριος φυγάς όταν έφθασε στο αεροδρόμιο του Λούτον, δεν υπήρχε κανένας από τις βρετανικές αρχές για να τον συλλάβει ή να έχει κάποια επαφή μαζί του, αντίθετα όπως συμβαίνει με τους επίσημους επισκέπτες απέφυγε να περάσει από τον έλεγχο των διαβατηρίων και αυτοκίνητα της βρετανικής αστυνομίας τον συνόδευσαν στο πολυτελέστατο διαμέρισμα το οποίο έχει νοικιάσει στην ακριβή περιοχή Μέιφερ, αντί 20.000 λιρών τον μήνα.

Ο 69 ετών Ασίλ Ναντίρ κυκλοφορεί ελεύθερος με χρηματική εγγύηση 250.000 λίρες και θα φοράει ηλεκτρονικό βραχιόλι για να εντοπίζονται οι κινήσεις του. Οι νομικοί, όμως κύκλοι, αμφιβάλλουν εάν ο Τουρκοκύπριος φυγόδικος θα αντιμετωπίσει ποτέ την αγγλική Δικαιοσύνη, επισημαίνοντας ότι πολλά σημαντικά έγγραφα που αφορούν την υπόθεσή του έχουν χαθεί και θα είναι δύσκολο να υποστηριχτούν σήμερα στα δικαστήρια οι κατηγορίες που ο Ασίλ Ναντίρ αντιμετώπιζε πριν από δέκα επτά χρόνια.

Ο Ασίλ Ναντίρ ήταν χρηματοδότης του Συντηρητικού κόμματος στην περίοδο της πρωθυπουργίας της Μάργκαρετ Θάτσερ, το οποίο είχε χρηματοδοτήσει με 500.000 λίρες.

Στις δηλώσεις, μάλιστα, που έκανε κατά την άφιξή του χθες στο Λονδίνο αναφέρθηκε στις σχέσεις που είχε με το Συντηρητικό κόμμα, και επανέλαβε ότι οι «πόρτες του είναι πάλι ανοικτές για να βοηθήσει οικονομικά το Συντηρητικό κόμμα».

Ο Τουρκοκύπριος φυγόδικος δημιούργησε μεγάλο όνομα στην αγγλική οικονομική αγορά όταν η εταιρεία του Πόλι Πεκ, με αξία 1,7 δις λίρες, ήταν στις 100 μεγαλύτερες εταιρείες στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Στη συνέχεια, όμως, κατέρρευσε και η Αρχή Οικονομικού Εγκλήματος της Αγγλίας ερεύνησε την υπόθεση και κατηγόρησε τον Ασίλ Ναντίρ ότι είχε αφαιρέσει παράνομα από την εταιρεία του συνολικά ποσό 200 εκατ. λίρες και το διοχέτευσε σε λογαριασμούς του στην Κύπρο.