Την ισόβια κάθειρξη για τον ινδονήσιο Ουμάρ Πατέκ, δράστη των βομβιστικών επιθέσεων στο Μπαλί το 2002, ζήτησε σήμερα ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής. Ο Πατέκ είχε συλληφθεί στην πακιστανική πόλη όπου ο Μπιν Λάντεν, ο ιδρυτής της Αλ Κάιντα, σκοτώθηκε από τον αμερικανικό στρατό, τέσσερις μήνες αργότερα.

«Προτείνουμε ο κατηγορούμενος Ουμάρ Πατέκ να καταδικαστεί σε ισόβια. Συνεργάστηκε κατά τη δίκη και δήλωσε μετάνοια για την εγκληματική του πράξη», υπογράμμισε ενώπιον δικαστηρίου της δυτικής Τζακάρτα, ο Μπαμπάνγκ Σουχαριάντι, ο εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής, για να αιτιολογήσει το γεγονός ότι δεν ζητήθηκε η εσχάτη των ποινών.

Η κατηγορούσα αρχή είχε ωστόσο κάνει γνωστό πριν από την έναρξη της δίκης την πρόθεσή της να ζητήσει τη θανατική ποινή για τον κατηγορούμενο που θεωρείται ότι κατασκεύασε τους βομβιστικούς μηχανισμούς για τις επιθέσεις. Ωστόσο κατά την κατάθεσή του στις 7 Μαΐου ο Ουμάρ Πατέκ είχε προκαλέσει έκπληξη ζητώντας συγνώμη από τις οικογένειες των 202 θυμάτων, εκφράζοντας τη μετάνοιά του για τις επιθέσεις.

«Λυπάμαι γι αυτό που συνέβη γιατί ήμουν αντίθετος από την αρχή», τόνισε, προσθέτοντας ότι «ουδέποτε συμφώνησε με τις μεθόδους» των δραστών των δύο εκρήξεων σε μία παμπ και ένα νυχτερινό κέντρο στο τουριστικό θέρετρο Κούτα του Μπαλί, στις 12 Οκτωβρίου 2002. Διακόσιοι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν τότε, από τους οποίους 88 Αυστραλοί και τέσσερις Γάλλοι.

Ο 45χρονος Πατέκ είναι ο τελευταίος από τους κατηγορούμενους που καταδικάζεται για τις επιθέσεις του Μπαλί, τις πλέον αιματηρές στην ιστορία της Ινδονησίας. Τρεις από τους συνεργάτες του Πατέκ που συμμετείχαν στις επιθέσεις εκτελέστηκαν και δύο σκοτώθηκαν σε επιχειρήσεις της αστυνομίας.