Η πρόεδρος της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ, 64 ετών, πρώην μαχήτρια του αριστερού αντάρτικου στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, που είχε φυλακιστεί και βασανιστεί στην διάρκεια της στρατιωτικής χούντας (1964-1985), θα λάβει περίπου 10.000 δολάρια από την κυβέρνηση του Ρίου ντε Ζανέιρου ως αποζημίωση για την κακομεταχείριση που είχε υποστεί, ανακοίνωσε το γραφείο της χθες.
«Η κα Ρουσέφ θα δωρίσει τις 10.000 δολάρια που θα λάβει τον Ιούνιο από την κυβέρνηση του Ρίου ντε Ζανέιρου για τη φυλάκισή της από το στρατιωτικό καθεστώς στην οργάνωση ‘Tortura Nunca Mais’ [‘Ποτέ Ξανά Βασανιστήρια’]», ανέφερε ο Τόμας Τράουμαν, εκπρόσωπος της προεδρίας, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στην Μπραζίλια.
Η βραζιλιάνικη προεδρία ανέφερε ότι συνολικά 316 άνθρωποι –θύματα ή συγγενικά πρόσωπα θυμάτων της δικτατορίας και μέλη της οργάνωσης– θα μοιραστούν την αποζημίωση αυτή που θα δοθεί την 4η Ιουνίου αφού επιδικάστηκε μετά την αγωγή της Ρουσέφ κατά των αρχών της βραζιλιάνικης πολιτείας.
Η Ρουσέφ είχε συλληφθεί το 1970 και βασανίστηκε επανειλημμένα από το στρατιωτικό καθεστώς στην πολιτεία Ρίου. Παρέμεινε για περίπου τρία χρόνια φυλακισμένη.
«Η Βραζιλία αξίζει να μάθει την αλήθεια, οι νέες γενεές αξίζουν να γνωρίζουν την αλήθεια και πάνω απ’ όλα, όσοι έχασαν φίλους και συγγενικά τους πρόσωπα και συνεχίζουν να υποφέρουν σαν να πεθαίνουν ξανά κάθε μέρα που περνάει αξίζουν να μάθουν την αλήθεια», είπε η Ρουσέφ, προσπαθώντας να πνίξει τα δάκρυά της καθώς διάβαζε τα ονόματα συγγενών των θυμάτων.
Η επιτροπή πάντως θα αντιμετωπίσει πάντως πολλά εμπόδια καθώς ο νόμος περί αμνηστίας του 1979 εξακολουθεί να ισχύει και προστατεύει τους βασανιστές, πέραν του ότι επέτρεψε στους πολιτικούς εξόριστους να επιστρέψουν. Το Διαμερικανικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θεωρεί το νόμο αυτό άκυρο.
Αντίθετα με άλλες χώρες στη Νότια Αμερική, όπως η Αργεντινή, η Παραγουάη, η Ουρουγουάη και η Χιλή, η Βραζιλία δεν προσήγαγε ποτέ κάποιον από τους πραξικοπηματίες σε δίκη.