Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον εμφανίστηκε ευχαριστημένη με «τη διαφορετική πολιτική προσέγγιση» του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος προκρίνει την ανάπτυξη έναντι της λιτότητας, μία ημέρα πριν την άφιξη του νέου Γάλλου προέδρου στην Ουάσιγκτον για τη σύνοδο της G8.

«Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού διαλόγου, κάποιες φωνές ενδέχεται να εκφράζονται με μεγαλύτερη ζέση υπέρ της ανάπτυξης απ’ όσο πριν», είπε η Κλίντον στην εφημερίδα USA Today. «Η άποψή μας παραμένει ότι χρειάζεται να υπάρξουν ρυθμίσεις στη λιτότητα, προκειμένου να υπάρξει ανάπτυξη, τόσο για οικονομικούς, όσο και για πολιτικούς λόγους», συνεχίζει.

Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δηλώνει «ενθαρρυμένη που ακούει τις δηλώσεις που προέρχονται από ευρωπαίους ηγέτες όσον αφορά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για να κατορθώσουν να επιτευχθεί μία συναίνεση για την ανάπτυξη», τονίζεται στο απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξής της, που απέστειλε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Η αμερικανίδα υπουργός υποστήριξε την ιδέα «ενός συνδυασμού ανάπτυξης και λιτότητας».

«Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η οικονομική ομάδα της κυβέρνησής μας επιμένουν από καιρού πως η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει υπόψη της την ανάπτυξη στον δρόμο προς την ανάκαμψη», επιμένει η Κλίντον. Η ατονία της ευρωπαϊκής οικονομίας αποτελεί βαρίδι για τις ΗΠΑ, ιδίως όσον αφορά την ενίσχυση του δολαρίου επί του ευρώ, η οποία καθιστά λιγότερο ανταγωνιστικές τις αμερικανικές εξαγωγές.

Αναφερόμενη στην άνοδο της ανεργίας, η οποία κατά τον Μάρτιο έφθασε το ιστορικό ανώτερο του 10,9% του ενεργού ευρωπαϊκού πληθυσμού, η Κλίντον υπογράμμισε την αναγκαιότητα «να επιστρέψει ο κόσμος στη δουλειά, ιδίως οι νέοι».

Αναφορικά με τη Γαλλία, η Κλίντον έκανε λόγο για «την ιδιαίτερη συμμαχία που μας ενώνει από χρόνια». «Ανυπομονούμε να υποδεχθούμε τον πρόεδρο Ολάντ στο Οβάλ Γραφείο για μία συνάντηση με τον πρόεδρο Ομπάμα», η οποία είναι προγραμματισμένη πριν από τη σύνοδο της G8, τονίζει η Κλίντον.

Η ίδια εξήγησε στην USA Today πως όποτε αλλάζει ένας πρόεδρος, και μάλιστα με άλλη πολιτική προσέγγιση, οι «άλλοι ηγέτες θέλουν να τον συναντήσουν, να μάθουν ποιες είναι οι προτεραιότητές του και επίσης τι είδους σχέσεις θέλουν να έχουν μαζί με τον νέο πρόεδρο».