Σφαίρες από καουτσούκ εκτόξευσε η αστυνομία στη Νότια Αφρική κατά διαδηλωτών στην πόλη Μάικενγκ, στα βορειοδυτικά, όπου αναμένεται στα μέσα της ημέρας ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα.
Οι βίαιες διαδηλώσεις στην περιοχή ανάγκασαν τον Ραμαφόζα να επιστρέψει εσπευσμένα στη χώρα του από το Λονδίνο, όπου βρισκόταν για τη σύνοδο κορυφής της Κοινοπολιτείας.
Η αστυνομία απώθησε δεκάδες διαδηλωτές, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, χρησιμοποιώντας σφαίρες με καουτσούκ. Στη Μάικενγκ γίνονται εδώ και μερικές ημέρες βίαιες διαδηλώσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη διαφθορά και την έλλειψη δημόσιων υπηρεσιών. Στην πόλη αναμένεται να βρεθεί το απόγευμα ο Ραμαφόζα, όπου αναμένεται να συναντηθεί με την περιφερειακή ηγεσία του κυβερνώντος Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC).
«Για να παρακολουθήσει την κατάσταση στην Βορειοδυτική Επαρχία, ο πρόεδρος αποφάσισε να διακόψει τη συμμετοχή του στην σύνοδο των αρχηγών κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας στο Λονδίνο, όπου ηγείτο της κυβερνητικής αντιπροσωπείας» ανακοίνωσε χθες βράδυ η νοτιοαφρικανική προεδρία.
Ο Ραμαφόζα ζήτησε «αυτοσυγκράτηση και σεβασμό του νόμου» και οι πολίτες να εκφράσουν τις διεκδικήσεις τους «με ειρηνικά μέσα κι όχι με τη βία και την αναρχία». Παράλληλα ζήτησε από την αστυνομία να δείξει «μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση» στην άσκηση των καθηκόντων της.
Οι διαδηλωτές στην Βορειοδυτική Επαρχία αξιώνουν την παραίτηση του πρωθυπουργού της, Σούπρα Μαχουμαπέλο, μέλους του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου, τον οποίο κατηγορούν για διαφθορά.
Στη Μάικενγκ, ο υπουργός Αστυνομίας Μπέκι Σέλε είχε συνάντηση με διαδηλωτές, οι οποίοι κατήγγειλαν κυρίως την έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος και την κακή κατάσταση του οδικού δικτύου, όπως και την βίαιη αντίδραση των δυνάμεων της αστυνομίας αυτή την εβδομάδα.
Από τότε που τελείωσε επισήμως το απαρτχάιντ, το 1994, «τίποτε δεν άλλαξε για μας» του εξήγησε ένας διαδηλωτής.
Συνολικά 23 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στη Βορειοδυτική Επαρχία από τότε που ξέσπασαν τα επεισόδια ενώ έχουν λεηλατηθεί καταστήματα και πυρποληθεί αυτοκίνητα.
Η αστυνομία έχει ζητήσει ενισχύσεις.
Ο Ραμαφόζα, ο οποίος διαδέχθηκε τον Φεβρουάριο τον Τζέικομπ Ζούμα, έχει βάλει προτεραιότητά του τον αγώνα κατά της διαφθοράς.