Η δημοσιογράφος Μελίσα Τσαν, που καλύπτει το αγγλόφωνο ρεπορτάζ του Αλ Τζαζίρα στο Πεκίνο από το 2007, είναι η πρώτη ξένη ανταποκρίτρια που απελαύνεται εδώ και 13 χρόνια.
Η Ένωση Ξένων Ανταποκριτών της Κίνας (FCCC) ανακοίνωσε πως οι αρχές της χώρας αποφάσισαν να μην ανανεώσουν την άδεια παραμονής της Τσαν εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για ορισμένα ρεπορτάζ του Αλ Τζαζίρα, συμπεριλαμβανομένου και ενός ντοκιμαντέρ. Οι κινεζικές αρχές τόνισαν πως η αμερικανίδα παραβίασε ορισμένους κανόνες, χωρίς όμως να διευκρινίσουν ποιους, προσθέτει η ένωση.
«Είναι το πιο ακραίο παράδειγμα της πρακτικής των κινεζικών αρχών να χρησιμοποιούνται τις άδειες παραμονής των δημοσιογράφων για να λογοκρίνουν και να εκφοβίζουν τους ξένους ανταποκριτές στη χώρα», επισημαίνει η FCCC.
Το 1998 η Κίνα είχε απελάσει έναν ιάπωνα και έναν γερμανό δημοσιογράφο με την αιτιολογία ότι κατείχαν κρατικά μυστικά. Το 1995 δεν είχε ανανεώσει άδεια παραμονής γερμανού δημοσιογράφου, επικαλούμενη «επιθετικά και μη αμερόληπτα ρεπορτάζ».
Ο Τσινγκ Τσεόνγκ από το Χονγκ Κονγκ, δημοσιογράφος της εφημερίδας Singapore’s Straits Times, παράμεινε στη φυλακή από το 2005-2008 με την κατηγορία της κατασκοπίας για λογαριασμό της Ταϊβάν.
Η Κίνα απαιτεί όλοι οι διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι να ανανεώνουν τις άδειες παραμονής τους μια φορά το χρόνο, ενώ οι άδειες για επιχειρηματίες είναι πολυετείς και σε ορισμένες περιπτώσεις έχει χρησιμοποιήσει την περίοδο μέχρι την ανανέωση της άδειας για να απειλήσει τους δημοσιογράφους με απέλαση λόγω των ρεπορτάζ τους.