Ο πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρου Πάσους Κουέλιου, ο οποίος ηγείται της κεντροδεξιάς κυβέρνησης της χώρας, απέστειλε τις ευχές του για επιτυχία στο νικητή των γαλλικών προεδρικών εκλογών, Φρανσουά Ολάντ.
«Σας αποστέλλω τις ευχές μου για επιτυχή τη θητεία που ο γαλλικός λαός σας εμπιστεύτηκε» γράφει ο επικεφαλής της πορτογαλικής κυβέρνησης, τονίζοντας τους σταθερούς δεσμούς που ενώνουν τους δύο λαούς ενώ εξέφρασε και τη βούλησή του να συνεργαστεί με το γάλλο πρόεδρο σε διμερές και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ο επικεφαλής της κεντροαριστερής πορτογαλικής αντιπολίτευσης, του Σοσιαλιστικού κόμματος, Ζουζέ Σεγκούντο, χαιρέτισε τη νίκη Ολάντ και του πολιτικού του προγράμματος, το οποίο ανοίγει «ένα νέο κύκλο ελπίδας για όλη την Ευρώπη».
Στην Ιρλανδία, ο κεντρώος πρωθυπουργός Έντα Κένι συνεχάρη τον Φρανσουά Ολάντ για την εκλογή του ελπίζοντας ότι η νίκη του θα επιτρέψει να υπάρξει μια προσέγγιση στην κρίση χρέους επικεντρωμένη περισσότερο στην ανάπτυξη παρά στη λιτότητα.
«Είναι περίοδοι δοκιμασίας για την Ευρώπη αλλά πιστεύω ότι οι προκλήσεις αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα και ενότητα για τους στόχους που πρέπει να επιτευχθούν στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε.
«Ανυπομονώ να συζητήσω με τον Φρανσουά Ολάντ, κυρίως για την πρόθεση του να δώσει έμφαση στα θέματα της απασχόλησης και της ανάπτυξης στην ΕΕ» πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι θα συναντήσει τον Ολάντ στην προσεχή συνεδρίαση των ευρωπαίων ηγετών στις 25 Μαΐου.
Στα τέλη Απριλίου, το ΔΝΤ και η ΕΕ εξέφρασαν ικανοποίηση για την εφαρμογή από την Ιρλανδία του προγράμματός οικονομικής προσαρμογής, αλλά είπαν ότι νέα μέτρα χρειάζονται για την τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, ενώ η ανεργία αγγίζει το 14,3% του ενεργού πληθυσμού και η χώρα περιήλθε εκ νέου σε ύφεση στα τέλη του 2011.
Στις 31 Μαΐου οι Ιρλανδοί θα αποφανθούν με δημοψήφισμα για το νέο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό σύμφωνο. Το σύμφωνο αυτό που υπογράφηκε από 25 χώρες μέλη της ΕΕ, καθώς Βρετανία και Τσεχία αρνήθηκαν να το υπογράψουν, στοχεύει στην ενίσχυση της κοινής δημοσιονομικής πειθαρχίας, καθιερώνει το «χρυσό κανόνα» για την εξισορρόπηση του προϋπολογισμού και αυτόματη έναρξη της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση παρεκκλίσεων όσον αφορά τα ελλείμματα, όπως ζητεί επιμόνως η Γερμανία.