Ούτε ο Φρανσουά Ολάντ, αλλά ούτε και ο Νικολά Σαρκοζί θέλουν να αποκαλύψουν πριν από τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών το όνομα του πρωθυπουργού που θα ορίσουν σε περίπτωση νίκη τους.

Οι εικασίες, όμως, δίνουν και παίρνουν για τις προσωπικότητες που θα αναλάβουν ρόλους-κλειδιά στην επόμενη κυβέρνηση, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Σε περίπτωση νίκης του Φρανσουά Ολάντ

Για τη θέση του πρωθυπουργού, δύο ονόματα είναι αυτά που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες: ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών στην Εθνοσυνέλευση Ζαν-Μαρκ Αϊρό και η αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαρτίν Ομπρί.

Πιστός στον Ολάντ, ο 62χρονος Αϊρό, αντιδήμαρχος της Νάντη είδε τις πιθανότητές του να αυξάνονται μετά την δήλωση του Ολάντ στις 26 Απριλίου ότι ο πρωθυπουργός του θα είναι κάποιος που γνωρίζει καλά τους βουλευτές, το κόμμα, αλλά και εκείνον τον ίδιο.

Η περιγραφή αυτή του μελλοντικού πρωθυπουργού φαίνεται να αποκλείει την Μαρτίν Ομπρί, με την οποία ο Ολάντ δεν έχει καλές σχέσεις, ακόμα και αν ο σοσιαλιστής υποψήφιος για την προεδρία έχει τονίσει πως δεν έχει ακόμα αποφασίσει.

Η 61χρονη Ομπρί που ηττήθηκε από τον Ολάντ στις προκριματικές εκλογές του κόμματος για το χρίσμα του υποψηφίου έχει το πλεονέκτημα της εμπειρίας και της δήμαρχος της Λίλ, ήταν το νούμερο δύο στην κυβέρνηση Ζοσπέν από το 1997 ως το 2001. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα την Δευτέρα, το 23% των Γάλλων τάσσονται υπέρ της Ομπρί για την ανάληψη της πρωθυπουργίας έναντι 7% του Αϊρό.

Για τα μέλη της κυβέρνησης, ο πρώην πρωθυπουργός Λοράν Φαμπιούς θεωρείται ότι θα αναλάβει επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, θέση που θα ενδιέφερε την Μαρτίν Ομπρί, τον Πιέρ Μοσκοβισί, πρώην υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, αλλά και το δήμαρχο Παρισιού Μπερτράν Ντελανοέ.

Στενοί συνεργάτες του Ολάντ, όπως ο σύμβουλός του Μισέλ Σαπέν, πρώην υπουργός Οικονομικών, ο διευθυντής επικοινωνίας Μανιέλ Βαλς, αλλά και ο Αρνό Μοντεμπούρ, που εκπροσωπεί την αριστερή πτέρυγα του κόμματος, ενδεχομένως να αναλάβουν σημαντικά υπουργεία.

Ο σοσιαλιστής υποψήφιος που έχει υποσχεθεί μια κυβέρνηση συνεργασίας μιλά επίσης με την Μαρισόλ Τουρέν, την Σεσίλ Ντιφλό και με εκπροσώπους της νέας γενιάς που προωθήθηκαν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας: Ντελφίν Μπατό, Ορελί Φιλιπετί και Ναζάτ Βαλό-Μπελκασέμ.

Σε περίπτωση νίκης του Νικολά Σαρκοζί

Ο απερχόμενος πρόεδρος δεν θα επιλέξει και πάλι τον Φρανσουά Φιγιόν για πρωθυπουργό. Ο Φιγιόν αναμένεται να είναι υποψήφιος για την δημαρχία του Παρισιού στις δημοτικές του 2014.

Ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ, 66 ετών, που ήταν πρωθυπουργός επί προεδρίας Ζακ Σιράκ (1995-97) είναι εκείνος που αναφέρεται ως ο επικρατέστερος διάδοχος του Φιγιόν, αφού ο Σαρκοζί έχει τονίσει πως θέλει κάποιον με μεγάλη εμπειρία.

Μια άλλη πιθανή επιλογή είναι ο 61χρονος κεντρώος Ζαν-Λουί Μπορλό που διατηρούσε υπουργικό θώκο από το 2002 ως το 2010 χωρίς διακοπή.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση της Δευτέρας, ο Ζιπέ θεωρείται ο καταλληλότερος από τους Γάλλους με ποσοστό 26%, έναντι 18% του Μπορλό και 6% του Ζαν-Φρανσουά Κοπέ, γενικού γραμματέα του κυβερνώντος κόμματος.

Η νέα δεξιά κυβέρνηση θα στηριχτεί κυρίως σε σημερινούς υπουργούς όπως ο Ξαβιέ Μπερτράν (Εργασίας), η Ναταλί Κοσιουσκό-Μοριζέ, εκπρόσωπος του Σαρκοζί, Ο Μπρούντο Λε Μερ (Γεωργίας) και η Βαλερί Πεκρές