«Σήμερα κάναμε το πρώτο βήμα για να βελτιώσουμε το διάλογο» μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διαρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τους Ντόναλντ Τουσκ και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λίγο μετά τη συνάντησή του με την ηγεσία της ΕΕ στη Βάρνα.
Ο Τ. Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία πάντα υποστήριζε να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την ΕΕ. «Συζητήσαμε τί πρέπει να κάνουμε για να βελτιωθούν οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
Σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είπε ότι η χώρα είναι υποψήφια για ένταξη από το 1963 και ζήτησε επίσπευση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Όσον αφορά το μεταναστευτικό ο Τ. Ερντογάν τόνισε ότι στην Τουρκία βρίσκονται 3 εκατομμύρια πρόσφυγες οι οποίοι πολύ σύντομα, λόγω των συνεχιζόμενων ροών από τη Συρία, θα φτάσουν τα 4 εκατομμύρια.
Επέκρινε την ΕΕ, λέγοντας ότι από το πρώτο πακέτο των 3 δισ. ευρώ, στην Τουρκία έχουν φτάσει μόνο τα 1,8 δισ. ευρώ και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διαδικασίες θα επισπευστούν αυτή τη φορά, με τα επιπλέον 3 δισ. ευρώ που ενέκρινε η ΕΕ. Ο Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη από το ταμείο Διευκόλυνσης της ΕΕ για τους πρόσφυγες, προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και να γίνει ευκολότερο το έργο των τουρκικών αρχών.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της κατάργησης του καθεστώτος θεωρήσεων βίζας για τους Τούρκους πολίτες, ο Τ. Ερντογάν είπε ότι η τουρκική πλευρά έχει κάνει το καθήκον της και ότι δεν θα έπρεπε να εκκρεμεί ακόμα αυτό το ζήτημα.
Για την τελωνειακή ένωση είπε ότι είναι ένα «τεχνικό» ζήτημα, το οποίο θα μπορούσε να έχει ικανοποιηθεί από την ευρωπαϊκή πλευρά.
Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας ο Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία είναι στόχος πολλών τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως το DAESH και το PKK . Η Τουρκία δίνει μάχη εντός και εκτός συνόρων για να καταπολεμήσει την τρομοκρατία και δεν θα έπρεπε να γίνεται αντικείμενο αβάσιμης κριτικής , πρόσθεσε ο Ερντογάν.
Αναφερόμενος στο θέμα της Κύπρου, ο Τ. Ερντογάν είπε ότι η ΕΕ θα πρέπει να πάψει να είναι επικριτική απέναντι στην Τουρκία. Τόνισε ότι η διερεύνηση και η αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων στην επικράτεια της Κύπρου θα πρέπει να γίνεται με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.
Καταλήγοντας, ο Τούρκος πρόεδρος κάλεσε την ΕΕ να συνεργαστεί στενότερα με την Τουρκία σε χώρες όπως η Συρία, το Ιράκ, η Παλαιστίνη, η Υεμένη, η Ρουάντα και το Αφγανιστάν.