Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους χθες Σάββατο, στη διάρκεια επιχείρησης μονάδας των ειδικών δυνάμεων της χωροφυλακής στη φαβέλα Ροσίνια, τη μεγαλύτερη φτωχογειτονιά στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Η αστυνομία είχε ανακοινώσει αρχικά τον θάνατο έξι «κακοποιών», οι οποίοι είχαν πέσει νεκροί από σφαίρες στη διάρκεια συγκρούσεων με μέλη του τάγματος ειδικών επιχειρήσεων της χωροφυλακής και υπέκυψαν στα τραύματά τους μετά τη διακομιδή τους σε νοσοκομείο. Άλλα δύο πτώματα βρέθηκαν αργότερα.

Η έρευνα για τους οκτώ θανάτους είναι σε εξέλιξη ενώ κατασχέθηκαν ένα τουφέκι, έξι πιστόλια και τρεις χειροβομβίδες.

Περίπου 100.000 άνθρωποι ζουν, συχνά υπό ιδιαίτερα ανθυγιεινές συνθήκες, στη φαβέλα Ροσίνια, η οποία εκτείνεται σε λόφο που επιβλέπει τις πλουσιότερες συνοικίες στο νότιο τμήμα της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης. Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος, που μάχονται για τον έλεγχο της αγοράς ναρκωτικών και άλλων παράνομων δραστηριοτήτων, ξεσπούν συχνά στη Ροσίνια.

Ανταλλαγή πυρών στην ίδια φαβέλα την Πέμπτη στοίχισε τη ζωή σε ακόμα δύο ανθρώπους, έναν άνδρα της χωροφυλακής κι έναν 70χρονο, ο οποίος  χτυπήθηκε από αδέσποτη σφαίρα την ώρα που δειπνούσε μέσα στο σπίτι του.

Τον Φεβρουάριο, ο δεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ υπέγραψε διάταγμα με το οποίο ανατέθηκε στον στρατό η διοίκηση των επιχειρήσεων εναντίον των συμμοριών του οργανωμένου εγκλήματος στις φαβέλες, μέτρο εξαιρετικά αμφιλεγόμενο, που δεν είχε προηγούμενο μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βραζιλία το 1985. Η 38χρονη δημοτική σύμβουλος και ακτιβίστρια Μαριέλε Φράνκο, που είχε καταγγείλει επανειλημμένα την κλιμάκωση της αστυνομικής βίας στις φαβέλες, δολοφονήθηκε μαζί με τον οδηγό της τον Μάρτιο, στο κέντρο της βραζιλιάνικης μεγαλούπολης, γεγονός που είχε προκαλέσει έντονη συγκινησιακή φόρτιση και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

(φωτογραφία αρχείου)