Την επείγουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά από πολλές μέρες βομβαρδισμών στη Χάμα ζήτησε σήμερα το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, καταγγέλλοντας τη σιωπή της διεθνούς κοινότητας.

«Ζητούμε επείγουσα συνεδρίαση για τη λήψη απόφασης με στόχο την προστασία των αμάχων του συριακού λαού», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου, του μεγαλύτερου συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης.

«Εμείς, το Εθνικό Συριακό Συμβούλιο, επιρρίπτουμε την ευθύνη αυτού που συμβαίνει επί του πεδίου στη Συρία στη διεθνή κοινότητα, που εκπροσωπείται από τα Ηνωμένα Έθνη και το Συμβούλιο Ασφαλείας. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τη νέα προθεσμία που δόθηκε από τη διεθνή κοινότητα στο φονικό καθεστώς για να συνεχίσει τις σφαγές και δίνουμε τη διαβεβαίωση ότι το καθεστώς δεν έχει σεβασθεί μέχρι σήμερα κανένα σημείο του σχεδίου του απεσταλμένου της διεθνούς κοινότητας Κόφι Ανάν. Η πόλη της Χάμα υπήρξε τις τελευταίες ημέρες, και μετά την επίσκεψη των διεθνών παρατηρητών, το θέατρο εγκλημάτων, όπως η κατεδάφιση σπιτιών στο κεφάλι των κατοίκων τους και ο θάνατος περισσότερων των 100 πολιτών , καθώς και ο τραυματισμός εκατοντάδων», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Από την πλευρά του το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάνει λόγο για σαράντα νεκρούς από τη Δευτέρα στην πόλη Χάμα και δεκάδες τραυματίες από τους βομβαρδισμούς των δυνάμεων του καθεστώτος της Δαμασκού.

Ο Συριακός Σύνδεσμος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την εκτέλεση εννέα ακτιβιστών της αντιπολίτευσης τη Δευτέρα από τις δυνάμεις του Μπασάρ αλ Ασαντ, την επομένη της συνάντησής τους με τους διεθνείς παρατηρητές.

Δεκαπέντε παρατηρητές έχουν αναπτυχθεί στη Συρία για να επιτηρήσουν την εφαρμογή της συμφωνίας εκεχειρίας, δύο εβδομάδες μετά την εφαρμογή της και την καθημερινή και συστηματική παραβίασή της. Δύο από τους παρατηρητές βρίσκονται στη Χομς, δύο στη Χάμα και οι υπόλοιποι στην περιοχή της Δαμασκού.