Τέσσερις άνθρωποι συνελήφθησαν στη Σλοβενία και 18 στην Κροατία και στο Κόσοβο σε αστυνομική επιχείρηση εξάρθρωσης διεθνούς δικτύου παράνομης διακίνησης λαθρομεταναστών, με ειδικότητα την παράνομη μεταφορά κυρίως Τούρκων υπηκόων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το διεθνές δίκτυο εξαρθρώθηκε μετά από συντονισμένη επιχείρηση της αστυνομίας της Σλοβενίας και της Κροατίας, των δυνάμεων ασφαλείας του Κοσόβου και την αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex).

Η παρακολούθηση της δράσης του παράνομου εγκληματικού δικτύου, στο οποίο συμμετείχαν υπήκοοι Τουρκίας, Κοσόβου, Σερβίας, Μαυροβουνίου και Σλοβενίας άρχισε τον Οκτώβριο του 2011 και ολοκληρώθηκε στις 17 Απριλίου, στην περιοχή της Λιουμπλιάνας.

Επικεφαλής στο σλοβενικό παρακλάδι του κυκλώματος είναι ένας 38χρονος κάτοικος Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ο οποίος ζούσε παράνομα στη Σλοβενία.

Οι Τούρκοι λαθροδιακινητές χρέωναν τους μετανάστες που ήθελαν να μεταβούν σε χώρα της ΕΕ 6.000 κατ’ άτομο. Οι μετανάστες από το Κόσοβο πλήρωναν 1.400 ευρώ για να μεταβούν στην Ιταλία. Ο σλοβενικός βραχίονας του κυκλώματος λάμβανε 700 έως 1.100 ευρώ από κάθε μετανάστη και τα μέλη του κυκλώματος είχαν αποκομίσει κέρδη πάνω 200.000 – 250.000 ευρώ τα δύο τελευταία χρόνια.

Συνελήφθησαν συνολικά 60 παράνομοι μετανάστες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι από την Τουρκία και άλλοι από το Κόσοβο, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία.