«Νιώθω ώριμος και πανέτοιμος για την προεδρία της δημοκρατίας γι’ αυτό και αποφάσισα να θέσω την υποψηφιότητά μου στην κρίση των εκπροσώπων του ΔΗΣΥ. Θέλω να είμαι πρόεδρος όλων των Κυπρίων με όλη την συναίσθηση και όχι μόνο των συναγερμικών», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Mega Κύπρου ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος έγινε ο πρώτος που ανακοίνωσε υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2013.

Για τη στάση που κράτησε στο δημοψήφισμα του 2004 υπέρ του σχεδίου Ανάν, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε: «Εκείνοι που μειοψηφούν πρέπει να σέβονται την πλειοψηφία. Δεν θα δίσταζα να απολογηθώ. Κανένας δεν αμφιβάλλει ότι υπήρχαν αδυναμίες στο σχέδιο Ανάν -όμως εάν εφαρμοζόταν θα ήταν κάτω από τις εγγυήσεις της Ευρώπης».

Ωστόσο, χαρακτήρισε ως «εθνική αυτοκτονία τώρα να επανέλθει ένα σχέδιο ανάλογο με αυτό του Ανάν».

Για τη λύση της ομοσπονδίας δήλωσε ότι πρέπει να είναι σαν αυτή που επικρατεί στις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ισπανία, όπου το κεντρικό κράτος δεν αμφισβητείται.

Τέλος, τόνισε ότι επείγει η αντιμετώπιση του προβλήματος της οικονομίας, της ανεργίας και της ανασφάλειας που δημιουργείται, καθώς και η έλλειψη ανάπτυξης.