Ο στρατός της Αιγύπτου θα αμυνθεί έναντι του Ισραήλ εάν αυτό είναι αναγκαίο, τόνισε ο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου των Ένοπλων Δυνάμεων το οποίο κυβερνά την Αίγυπτο, Χουσέιν Ταντάουι, μετά τις δηλώσεις Ισραηλινού αξιωματούχου ο οποίος εξέφρασε ανησυχίες για τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες.

Μετά την ανατροπή Μουμπάρακ οι σχέσεις ανάμεσα σε Αίγυπτο και Ισραήλ έχουν επιδεινωθεί. Ο πρώην πρόεδρος της χώρας είχε θέσει τη συμφωνία ειρήνης με το Ισραήλ στο επίκεντρο της πολιτικής του στην περιφέρεια. Το Ισραήλ λέει ότι ανησυχεί για το κενό ασφαλείας στην περιοχή του Σινά, στα σύνορα.

«Τα σύνορά μας, ειδικά αυτά στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, φλέγονται. Δεν επιτιθέμεθα σε γειτονικές χώρες αλλά θα υπερασπιστούμε το έδαφός μας. Θα σπάσουμε τα πόδια όποιου προσπαθήσει να μας επιτεθεί ή να πλησιάσει τα σύνορά μας», δήλωσε ο Ταντάουι όπως μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο MENA, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η τοποθέτηση του Ταντάουι ακολουθεί την δήλωση του υπουργού Οικονομικών του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτς την Κυριακή ότι η απόφαση του Καΐρου να αναστείλει τη συμφωνία παροχής αερίου στο Ισραήλ ρίχνει μια βαριά σκιά στις συμφωνίες ειρήνης και την ειρηνική ατμόσφαιρα ανάμεσα στην Αίγυπτο και στο Ισραήλ.

«Άρα οι ένοπλες δυνάμεις μας πρέπει να βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού και μόνιμης ετοιμότητας για μάχη», δήλωσε ο Ταντάουι.