Δραπέτευσαν από φυλακή του Τατζικιστάν είκοσι πέντε ισλαμιστές μαχητές που εξέτιαν μακροχρόνιες ποινές κάθειρξης, κυρίως για απόπειρα πραξικοπήματος.

Σύμφωνα με τις Αρχές οι δραπέτες σκότωσαν πέντε φρουρούς και ενδέχεται να διέφυγαν στο Αφγανιστάν.

Τοπικός αξιωματούχος δήλωσε ότι «τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, μια ομάδα καταδίκων δραπέτευσε από το κέντρο κράτησης στην πρωτεύουσα Ντουσαμπέ αφού επιτέθηκε σε φρουρούς και τους απέσπασε τα όπλα».

Το υπουργείο Εσωτερικών του Τατζικιστάν ανακοίνωσε ότι «οι επικίνδυνοι εγκληματίες εγκατέλειψαν την Ντουσαμπέ με οχήματα προς την κατεύθυνση της κοιλάδας Ράχτ, στο ανατολικό Τατζικιστάν, από όπου μπορούν να μεταβούν στο Αφγανιστάν».

Σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας, μεταξύ των δραπετών βρίσκονται 4 Αφγανοί πολίτες και 6 Ρώσοι από τις δημοκρατίες του Καυκάσου Νταγκεστάν και οι οποίοι καταδικάστηκαν την περασμένη εβδομάδα με την κατηγορία της διοργάνωσης πραξικοπήματος στην πρώην σοβιετική δημοκρατία.

Ο Κασίμ Γκαφάροφ, πρώτος αναπληρωτής επικεφαλής της Κρατικής Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας απεύθυνε αίτημα βοήθεια στη Ρωσία και το Αφγανιστάν για την εξεύρεση και τη σύλληψη των κρατουμένων που δραπέτευσαν.