Κινδυνεύουν να μην εκτελέσουν την αποστολή τους στη Συρία οι 250 παρατηρητές του ΟΗΕ αν μέχρι το τέλος της εβδομάδας δεν αλλάξει η κατάσταση στη χώρα.

Οι παρατηρητές δεν κατέληξαν ακόμα σε συμφωνία με την συριακή κυβέρνηση για το πρωτόκολλο που θα καθορίζει τους τρόπους με τους οποίους θα πραγματοποιήσουν την αποστολή τους. Σύμφωνα με το πρωτόκολλα οι οκτώ πρώτοι παρατηρητές θα μπορούν να μετακινούνται σε όλη τη χώρα.

Το Συμβούλιο θα πρέπει να υιοθετήσει νέα απόφαση που θα επιτρέπει την πλήρη ανάπτυξη της αποστολής. «Οι συνθήκες που θέλουμε και είναι αναγκαίες για την ανάπτυξη και των υπόλοιπων παρατηρητών δεν έχουν ακόμα εκπληρωθεί. Η κατάσταση δεν βελτιώνεται, οι βιαιότητες συνεχίζονται, οι βομβαρδισμοί της Χομς εντείνονται», τόνισε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Σούζαν Ράις.

Η Ράις εκφράζει φόβους ότι οι Σύροι πιθανόν να μην δεχτούν τις προϋποθέσεις που θα βάλει ο ΟΗΕ, οι οποίες κρίνονται αναγκαίες για την εξέλιξη της αποστολής, ενώ άλλος διπλωμάτης βλέπει σκόπιμα εμπόδια από την πλευρά των Σύρων.

Ο Μπαν Κι-μουν κάλεσε χθες Τρίτη τις συριακές αρχές να διασφαλίσουν την ελεύθερη μετακίνηση των παρατηρητών και πρόσθεσε πως η Ε.Ε. θα παραχωρήσει ελικόπτερα και αεροσκάφη για τη μελλοντική αποστολή επιτήρησης της εκεχειρίας.