Σε συνέντευξή του στην βουλγαρική κρατική ραδιοφωνία, ο βούλγαρος πρεσβευτής στο Παρίσι Μαρίν Ραΐκοφ δήλωσε σήμερα ότι δεν πρέπει να διεκτραγωδούμε» την απέλαση από τη Γαλλία «περιορισμένου αριθμού» βουλγάρων Ρομά, που βρίσκονταν εκεί παράνομα γιατί υποστηρίζει ότι: «Δεν θεωρώ αποδεκτό να διεκτραγωδούμε τεχνηέντως και αβάσιμα μία πρακτική εντελώς φυσιολογική. Δεν υπάρχει τίποτε πιο φυσιολογικό που μία χώρα μέλος της ΕΕ όπως η Γαλλία επιδιώκει την τήρηση των νόμων, περιλαμβανομένων και των ευρωπαϊκών κανόνων».

Στην γείτονα χώρα έως τώρα δεν έχουν πάρει θέση για την στάση της Γαλλίας απέναντι στους Ρομά που έχουν παραβιάσει την άδεια παραμονής.

Σχετικά με το θέμα οι πρεσβευτές της Γαλλίας και Ιταλίας στη Βουλγαρία δήλωσαν στην αντιπολιτευόμενη αριστερή εφημερίδα Σέγκα, πως «η επιστροφή κάποιων στη γενέθλια χώρα τους δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως απέλαση. Ο παραλληλισμός αυτός όχι μόνον είναι προσβλητικός, είναι ακόμη παράλογος», αντιδρώντας σε ένα πρόσφατο άρθρο στη Σέγκα, που είχε χαρακτηρίσει τον επαναπατρισμό των Ρομά από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία ως «τη μεγαλύτερη επίσημη μαζική απέλαση στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Στην άλλη πλευρά, οι υπόλοιπες βουλγαρικές εφημερίδες δίνουν δίκαιο στη γαλλική κυβέρνηση και καλούν τη Σόφια να φροντίσει καλλίτερα τα προβλήματά της με τους Ρομά.
Την Παρασκευή άλλωστε η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της χώρας Τρουντ τόνιζε ότι: «Η Γαλλία είναι αναμφίβολα μία δημοκρατία, αλλά ένα ισχυρό κράτος. Απεναντίας, η «ανίσχυρη» Βουλγαρία επιτρέπει τη δημιουργία «γκέτο», εκτός κρατικού ελέγχου, όπου κατοικούν εκατοντάδες χιλιάδες Ρομά.»