Να μην συνεργαστούν σε οποιαδήποτε έρευνα για τον πόλεμο κατά των ναρκωτικών κάλεσε την Αστυνομία και το στρατό ο πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε.
«Όταν το θέμα αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα ή τον οποιονδήποτε ειδικό επιτετραμμένο, η διαταγή μου προς εσάς είναι: μην απαντάτε. Μη σκοτίζεστε. Και ποιοι είσαστε εσείς για να επέμβετε στον τρόπο που κυβερνάω τη χώρα μου; Ξέρετε πολύ καλά ότι αντιμετωπίζουμε τη μάστιγα των ναρκωτικών» είπε ο πρόεδρος των Φιλιππίνων κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον των στελεχών επίλεκτων μονάδων της αστυνομίας στην πόλη Νταβάο, την ιδιαίτερη πατρίδα του, χθες το βράδυ.
Δυτικές κυβερνήσεις και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν έντονες ανησυχίες για την εκστρατεία αυτή.
Άνδρες της αστυνομίας των Φιλιππίνων έχουν σκοτώσει πάνω από 4.000 ανθρώπους αφότου ανέλαβε την εξουσία ο Ντουτέρτε τον Ιούνιο του 2016, ενώ εκατοντάδες χρήστες ή φερόμενοι ως διακινητές ναρκωτικών έχουν σκοτωθεί από πυρά αγνώστων που αυτοδίκησαν μεταδίδει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, επικαλούμενο το Reuters.
Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα δεχθεί οποιαδήποτε έρευνα των Ηνωμένων Εθνών όσον αφορά την εκστρατεία του Ντουτέρτε για την πάταξη της διακίνησης και της χρήσης ναρκωτικών, αλλά με προϋπόθεση ότι δεν θα διενεργηθεί από την Ανιές Καλαμάρ, τη νυν ειδική επιτετραμμένη του ΟΗΕ για τις εξωδικαστικές δολοφονίες, την οποία η Μανίλα κατηγορεί ότι είναι προκατειλημμένη και διατείνεται πως δεν διαθέτει τα απαιτούμενα προσόντα.
Η Φατού Μπενσουντά, η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), άρχισε προκαταρκτική εξέταση έπειτα από μια προσφυγή που κατηγορεί τον Ντουτέρτε και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του και του κρατικού μηχανισμού για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Ο Ντουτέρτε αντέδρασε δηλώνοντας ότι καλωσορίζει την έρευνα και είναι διατεθειμένος να «σαπίσει στη φυλακή» για να προστατεύσει τους πολίτες της χώρας του.
Υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι πολλοί από τους θανάτους που αποδίδονται σε άνδρες της αστυνομίας κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων εντός των ορίων της εκστρατείας τους εναντίον των ναρκωτικών ήταν στην πραγματικότητα εκτελέσεις.
Η Αστυνομία αρνείται τις καταγγελίες αντιτείνοντας ότι τα στελέχη της είναι αναγκασμένα να κάνουν χρήση θανατηφόρας βίας διότι πολλοί ύποπτοι είναι οπλισμένοι ή/και προβάλλουν αντίσταση στη σύλληψή τους.
Παρά τις επικρίσεις που δέχεται για την πολυαίμακτη εκστρατεία, ο Ντουτέρτε παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στις Φιλιππίνες, με τους πολίτες να δηλώνουν ότι είναι ο αξιωματούχος που εμπιστεύονται περισσότερο, κατά δημοσκοπήσεις.