Η Βενεζουέλα συμφώνησε να αποπληρώσει 200 εκατ. δολάρια που οφείλει σε εξαγωγικές εταιρίες στην Κολομβία μέσα σε 15 ημέρες, κάνοντας άλλο ένα βήμα για την αποκατάσταση του διμερούς εμπορίου, αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο διακόπηκε όταν οι γειτονικές χώρες των Άνδεων διέκοψαν τις σχέσεις τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο είπε ότι η κυβέρνηση της χώρας του θα αποπληρώσει τους Κολομβιανούς επιχειρηματίες προκειμένου «να έχουμε υγιείς δεσμούς, τους πιο διάφανους που είναι πιθανόν, με μια ρευστότητα που θα επιτρέψει την μόνιμη αποκατάσταση των εμπορικών σχέσεων».

Το διμερές εμπόριο είχε αυξηθεί στα σχεδόν 7 δις δολάρια πριν από δύο χρόνια, αλλά σταδιακά πάγωσε, καθώς ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες το διέκοψε εν μέρει αντιδρώντας για τη συμφωνία της Κολομβίας με τις ΗΠΑ που επέτρεπε τη χρήση τουλάχιστον επτά στρατιωτικών και αεροπορικών βάσεων στις αμερικάνικες δυνάμεις.

Η Βενεζουέλα διέκοψε πλήρως τις διπλωματικές της σχέσεις με την Κολομβία τον περασμένο μήνα όταν η κυβέρνηση του απερχόμενου προέδρου Άλβαρο Ουρίμπε κατηγόρησε τον Τσάβες ότι φιλοξενεί τρομοκράτες-αντάρτες από τις δύο ένοπλες παρατάξεις της Κολομβίας, FARC και ELN στο έδαφος της χώρας του.

Οι διμερείς διπλωματικές σχέσεις αποκαταστάθηκαν μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Κολομβιανού προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος αυτόν τον μήνα, και οι διμερείς εμπορικές σχέσεις αναμένεται να ακολουθήσουν.

Η Κολομβία υποστηρίζει ότι της οφείλονται σχεδόν 800 εκατ. δολάρια από τη Βενεζουέλα για προϊόντα που εξήχθησαν το 2009 και χαρακτηρίζει την αποπληρωμή αυτού του χρέους ισοβαρούς σημασίας με την αποκατάσταση των εμπορικών δεσμών.