Να δράσει πιο αποφασιστικά για να εφαρμόσει το ειρηνευτικό σχέδιο του Κόφι Ανάν κάλεσε τη συριακή κυβέρνηση η Ρωσία, απευθύνοντας ταυτόχρονα ταυτόχρονα μήνυμα στα ξένα κράτη να χρησιμοποιούν την επιρροή τους στις οργανώσεις της αντιπολίτευσης για να πιέσουν στην κατεύθυνση άμεσης κατάπαυσης του πυρός.

«Είπα στο Σύρο ομόλογό μου πως πιστεύουμε πως οι κινήσεις τους μπορεί να είναι πιο ενεργές, πιο αποφασιστικές ως προς την επίτευξη των στόχων του σχεδίου», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μετά τις συνομιλίες του με τον Σύρο ομόλογό του Ουαλίντ αλ Μουαλεμ.

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, ο Σύρος υπουργός του είπε πως η κυβέρνηση άρχισε να εφαρμόζει τις απαιτήσεις της συμφωνίας σχετικά με τη χρήση όπλων στις συριακές πόλεις αλλά δεν ανέφερε συγκεκριμένα την απόσυρσή τους που πρέπει να αρχίσει σήμερα σύμφωνα με το σχέδιο Ανάν. 

Δήλωσε επίσης πως η συριακή αντιπολίτευση πρέπει να δεσμευτεί στο σχέδιο και κάλεσε τις ξένες χώρες που ασκούν επιρροή να τη χρησιμοποιήσουν για να προωθήσουν μία άμεση κατάπαυση του πυρός.

Εντωμεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου διέκοψε την επίσκεψή του στην Κίνα, όπου βρισκόταν συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και επιστρέφει στην Τουρκία, έπειτα από την αιφνίδια κλιμάκωση της έντασης στα τουρκο-συριακά σύνορα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου δεν θα συμμετάσχει στην επίσκεψη της τουρκικής αντιπροσωπείας στη Σανγκάη και θα επιστρέψει στην Τουρκία για να παρακολουθήσει την εξέλιξη της κατάστασης.