Ο Φρανσουά Ολάντ, υποψήφιος των Σοσιαλιστών για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, «περνάει πολιτικά μηνύματα» σχετικά με το σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας στη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, όπως δήλωσε σήμερα σύμβουλός του.

«Δεν υπάρχει επίσημη επικοινωνία, περιμένουμε τις εκλογές», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζαν-Μαρκ Αϊρό, ειδικός σύμβουλος του Ολάντ. «Περνάμε πολιτικά μηνύματα τα οποία είναι αυτά που λέμε και στους Γάλλους», πρόσθεσε.

Ο Ολάντ, που φαίνεται να είναι φαβορί στις προεδρικές εκλογές, έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να επαναδιαπραγματευτεί το σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας, το οποίο υπεγράφη από 25 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις αρχές Μαρτίου, καθώς επιθυμεί να προστεθεί σε αυτό η παράμετρος της ανάπτυξης.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις επαφές με συμβούλους της Μέρκελ, ο Αϊρό, που μιλά γερμανικά, απάντησε ότι δεν έχει επιδιώξει να έχει «παράλληλες σχέσεις».

Σε ένα άρθρο στον ιστότοπο του γερμανικού περιοδικού Spiegel, ο οποίος επικαλείται τον Αϊρό, αναφέρεται ότι «ανταλλάχθηκαν μηνύματα μεταξύ των συμβούλων» του Ολάντ και της Μέρκελ.

Εξάλλου ο Πιερ Μοσκοβισί, διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Ολάντ, σημείωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι υπήρξαν «ανεπίσημες επαφές» μεταξύ των μελών της ομάδας του Ολάντ και των συμβούλων της Μέρκελ, όχι όμως «συνεργασία».

Η Μέρκελ, η οποία στηρίζει την επανεκλογή του Σαρκοζί, είναι εντελώς αντίθετη στην επαναδιαπραγμάτευση του συμφώνου.