Η προκαταρκτική έρευνα που διεξάγει ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που φέρεται να διέπραξε ο ισραηλινός στρατός διεκόπη, μέχρι να ανακοινωθεί η απόφαση των Ηνωμένων Εθνών για το καθεστώς της Παλαιστίνης.
«Οι εισαγγελικές αρχές εκτιμούν ότι επαφίεται στα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ να αποφασίσουν εάν η Παλαιστίνη αποτελεί ή όχι κράτος» διευκρινίζεται στην ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του γραφείου του εισαγγελέα.
Η Παλαιστινιακή Αρχή είχε ζητήσει στις 22 Ιανουαρίου 2009 από το ΔΠΔ να εξετάσει τις ενέργειες που διαπράχθηκαν στο παλαιστινιακό έδαφος από την 1η Ιουλίου 2002.
Ο παλαιστίνιος υπουργός Δικαιοσύνης είχε μάλιστα συναντηθεί με τον εισαγγελέα Λουίς Μορένο-Οκάμπο, τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους, για να του ζητήσει να ερευνήσει τα εγκλήματα πολέμου που, όπως υποστήριξε, διέπραξε ο ισραηλινός στρατός και κυρίως την επιχείρηση κατά της οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, τον Δεκέμβριο του 2008 και τον Ιανουάριο του 2009.
Στο έγγραφο που κατέθεσε το 2009 η Παλαιστινιακή αρχή αναγνώρισε τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ όμως το Καταστατικό της Ρώμης (με το οποίο ιδρύθηκε το Δικαστήριο) προβλέπει ότι μόνο ένα κράτος μπορεί να δεχτεί τη δικαιοδοσία του.
Η Παλαιστίνη έχει αναγνωριστεί ως κράτος, στο πλαίσιο διμερών σχέσεων, από περισσότερες από 130 χώρες και ορισμένους διεθνείς οργανισμούς, σημειώνει το γραφείο του εισαγγελέα που υπενθυμίζει ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έχει χορηγήσει στην Παλαιστίνη καθεστώς παρατηρητή και όχι κράτους μη μέλους.