Έναν Ουιγούρο συνέλαβε η αστυνομία ως ύποπτο στον τόπο της έκρηξης στην αυτόνομη περιοχή Σιντζιάνγκ στη βορειοδυτική Κίνα. Η έκρηξη, στην οποία έχασαν επτά άνθρωποι τη ζωή τους και δεκατέσσερις τραυματίστηκαν, σημειώθηκε στα περίχωρα της πόλης Ακσου, σε τρίκυκλο πάνω σε πολυσύχναστη γέφυρα.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ενημέρωσης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Χονγκ Κονγκ, κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν ότι κηρύχθηκε στρατιωτικός νόμος και ότι μεγάλος αριθμός οπλισμένων αστυνομικών έχει αναπτυχθεί στους δρόμους της πόλης, ενώ μηνύματα κατοίκων που αναρτήθηκαν το Ιντερνετ σβήστηκαν από τις αρχές.

«Η ανάπτυξη του Σιντζιάνγκ δεν θα επηρεασθεί από μια μικρή ομάδα κακών ανθρώπων», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Σιντζιάνγκ.

Διακόσιοι άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους τον Ιούλιο του 2009 όταν ξέσπασαν εθνοτικές ταραχές ανάμεσα σε Ουιγούρους μουσουλμάνους και Χαν στο Ουρουμτσί. Οι κινεζικές αρχές επέρριψαν την ευθύνη των ταραχών σε αυτονομιστές Ουιγούρους χωρίς να εμφανίσουν αποδείξεις. Τουλάχιστον 200 άτομα καταδικάστηκαν από την κινεζική δικαιοσύνη σε ποινές κάθειρξης τουλάχιστον 26 ετών, ενώ εννέα εκτελέσθηκαν.