Στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος με ερώτημα τη μεταρρύθμιση ή όχι της νομοθεσίας που προβλέπει ολική απαγόρευση των αμβλώσεων στην Ιρλανδία συμφώνησε η κυβέρνηση της χώρας.
Το δημοψήφισμα θα γίνει στα τέλη Μαΐου και το ερώτημα θα είναι η αναθεώρηση ή μη της συνταγματικής πρόβλεψης που απαγορεύει συνολικά τη διακοπή κύησης.
Όπως εξηγεί το BBC, με την τωρινή νομοθεσία επιτρέπεται άμβλωση μόνο όταν κινδυνεύει η ζωή μιας γυναίκας. Δεν επιτρέπεται σε περιπτώσεις βιασμού, αιμομιξίας ή θανάσιμων προβλημάτων στο έμβρυο.
Ο πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ ανακοίνωσε πως τάσσεται υπέρ της μεταρρύθμισης.
Το δημοψήφισμα δεν αφορά συγκεκριμένους όρους κάποιου νέου νόμου αλλά τη διατήρηση ή αναθεώρηση του σχετικού άρθρου του ιρλανδικού συντάγματος, που είναι γνωστό ως «Όγδοη Τροποποίηση».
Στην συνταγματική αυτή τροποποίηση, που είχε εγκριθεί επίσης με δημοψήφισμα, το 1993, «αναγνωρίζεται το δικαίωμα του αγέννητου μωρού στη ζωή» κάτι που σημαίνει πως η ζωή της γυναίκας και η ζωή του αγέννητου παιδιού της θεωρούνται ίσες.
Πριν την ψηφοφορία, ο υπουργός Υγείας της χώρας θα παρουσιάσει προσχέδιο νομοσχεδίου που θα προτείνει να επιτρέπεται η άμβλωση χωρίς προϋποθέσεις έως τη 12η εβδομάδα της κύησης και υπό προϋποθέσεις μετά.
Στη χώρα ακούγονται εδώ και καιρό φωνές για την ανάγκη να αλλάξει ο νόμος και πέρσι διακομματική επιτροπή της Βουλής από κοινού με πολίτες ζήτησαν αναθεώρηση του συντάγματος.
«Ξέρω πως θα είναι μια δύσκολη απόφαση για τον ιρλανδικό λαό» σχολίασε ο Βαράντκαρ. «Ξέρω πως είναι ένα πολύ προσωπικό και ιδιωτικό ζήτημα και για τους περισσότερους από εμάς δεν είναι άσπρο – μαύρο αλλά γκρι, η ισορροπία ανάμεσα στα δικαιώματα της εγκύου γυναίκας και του εμβρύου ή του αγέννητου παιδιού». Αναγνώρισε πως χιλιάδες Ιρλανδές ταξιδεύουν κάθε χρόνο στο εξωτερικό για να υποβληθούν σε άμβλωση ή παίρνουν χάπια που παραγγέλνουν online. Πρόσθεσε πως με την τωρινή νομοθεσία, οι αμβλώσεις στην Ιρλανδία είναι «επισφαλείς, αρρύθμιστες και παράνομες».
«Αυτά τα ταξίδια δεν χρειάζεται να συμβαίνουν, αυτό μπορεί να αλλάξει και είναι τώρα στο χέρι μας» κατέληξε.
Σύμφωνα με στοιχεία του βρετανικού υπουργείου Υγείας, 3.265 γυναίκες και κορίτσια που υποβλήθηκαν σε άμβλωση το 2016, στην Αγγλία και την Ουαλία, προέρχονταν από την Ιρλανδία.