Στις 10 το πρωί σήμερα, ώρα Ελλάδας, αρχίζουν επισήμως στη Γερμανία οι συνομιλίες ανάμεσα στη Χριστιανική Ένωση της Άνγκελα Μέρκελ και του Χορστ Ζεεχόφερ και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Μάρτιν Σουλτς. Στόχος, τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές, να συγκροτηθεί κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» με τη συμμετοχή CDU/CSU και SPD.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, όπως μετέδωσε το ΑΜΠΕ, η διαδικασία θα ξεκινήσει με συνάντηση των τριών αρχηγών, Μέρκελ, Ζεεχόφερ και Σουλτς στα κεντρικά γραφεία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο Βερολίνο. Θα ακολουθήσει διαβούλευση σε στενό κύκλο 15 εκπροσώπων και το απόγευμα η σκυτάλη θα περάσει στον διευρυμένο κύκλο των διαπραγματευτών.

Στόχος είναι οι διαπραγματεύσεις να έχουν ολοκληρωθεί σε διάστημα περίπου δύο εβδομάδων, για να ακολουθήσουν οι καταληκτικές διαβουλεύσεις. Η Μέρκελ φιλοδοξεί να υπάρξει συμφωνία το αργότερο έως τις 12 Φεβρουαρίου, προκειμένου το SPD να έχει τον χρόνο να θέσει το αποτέλεσμα των συνομιλιών στην κρίση των μελών του. Ιδανικό θα ήταν η νέα κυβέρνηση να έχει αναλάβει καθήκοντα πριν το Πάσχα των Καθολικών, που είναι την 1η Απριλίου.

Στο SPD φαίνεται πως γενικά τα πράγματα προχωρούν αργά ή με εμπόδια, καθώς χρειάστηκαν εσωτερικές διαβουλεύσεις για να καταλήξει το κόμμα στη δομή και τα πρόσωπα της διαπραγματευτικής ομάδας. Παράλληλα, ο επικεφαλής της Νεολαίας του κόμματος Κέβιν Κιούνερτ εξακολουθεί να μάχεται κατά της συμμετοχής του κόμματος σε κυβέρνηση συνασπισμού.