Με τους μύες τους να έχουν από καιρό αποχαιρετήσει τον όγκο που κάποτε είχαν και αποτελώντας… μινιατούρα του παλιού του εαυτού ο Manohar Aich, πρώην Mr Universe, γιορτάζει τα εκατοστά του γενέθλια.

Το μυστικό του μικροσκοπικού «μαθουσάλα» που ξεπέρασε τη φτώχια του, τη φυλακή κι ένα ελαφρύ εγκεφαλικό: το ότι δεν παίρνει τη ζωή πολύ στα σοβαρά.

Με ύψος που δεν αγγίζει το 1,5 μέτρο, ο Aich ξεπέρασε πολλά εμπόδια για να αναδειχθεί.

Γεννημένος στη μικρή πόλη Κομίλα της Βεγγάλης, αγαπούσε την άσκηση και το «χτίσιμο« των μυών από τη στιγμή που ως μαθητής είδε μία ομάδα παλαιστών.

Το ασταμάτητο κυνήγι του body building άρχισε το 1942, όταν ο νεαρός Aich πήγε στην αεροπορία, υπό βρετανική τότε διοίκηση, και ένας Βρετανός τον ενθάρρυνε να ασχοληθεί με τη γυμναστική με βάρη.

Μερικά χρόνια αργότερα, η διαμαρτυρία του για την καταπίεση από τους Βρετανούς αποικιοκράτες τον οδήγησε στη φυλακή. «Εκεί άρχισα να προπονούμαι σοβαρά. Αυτό με βοήθησε να προετοιμαστώ για το παγκόσμιο πρωτάθλημα», λέει ο ίδιος.

«Στη φυλακή προπονούμουν μόνος μου, χωρίς εξοπλισμό, ακόμα και για 12 ώρες την ημέρα». Η διοίκηση των φυλακών εντυπωσιάστηκε τόσο από την επιμονή του που του επετράπη ειδική δίαιτα για να ενισχύσει την αντοχή του.

Μετά την ανεξαρτησία της Ινδίας, ο Aich είχε έναν νέο αντίπαλο: τη φτώχια. Με τη σύζυγό του έδιναν μάχη για να περάσουν στο σχολείο τα τέσσερα παιδιά τους. Δεν περίσσευαν χρήματα για το body building αλλά ο Aich έκανε διάφορες παράξενες δουλειές για να τα καταφέρει.

Το 1950 αναδείχθηκε πρώτος στο διαγωνισμό «Mr. Hercules» και τον επόμενο χρόνο διαγωνίστηκε για τον τίτλο «Mr. Universe» στο Λονδίνο, όπου βγήκε δεύτερος. Αποφάσισε έτσι να μείνει στο Λονδίνο για να δοκιμάσει άλλη μία φορά στο διαγωνισμό και γύρισε στην Ινδία με το τρόπαιο το 1952.

Ακολούθησαν διακρίσεις και βραβεία σε διαγωνισμούς Body building όπου και απέκτησε τον χαρακτηρισμό «Ηρακλής τσέπης» λόγω του μικρού του μεγέθους.

Έξι δεκαετίες αργότερα ο Aich εξακολουθεί να πηγαίνει στο γυμναστήριο των γιων του και καθοδηγεί εφήβους που θέλουν να ασχοληθούν με το body building.

Ένα ελαφρύ εγκεφαλικό τον περασμένο χρόνο του στέρησε τη δυνατότητα να σηκώνει βάρη αλλά εξακολουθεί να επιβλέπει τους νεαρούς αθλητές.

Παρά τις δύσκολες στιγμές που πέρασε, ο Aich λέει πως το μυστικό του για τη μακροζωία ήταν η ικανότητά του να μην παίρνει τα πράγματα στα σοβαρά και να προσπαθεί να είναι χαρούμενος. Αυτό και μία ισορροπημένη διατροφή με γάλα, φρούτα, λαχανικά, ρύζι, φακές και ψάρι.

Δεν καπνίζει και δεν έχει ποτέ του δοκιμάσει αλκοόλ, όπως λέει.

Καθισμένος σε ένα δωμάτιο γεμάτο με αφίσες της νιότης και της εποχής της δόξας του, λέει πως έχει μόνο ένα παράπονο: πως δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να γνωρίσει τον πιο διάσημο «συνάδελφό» του και επίσης «Mr Universe», τον… Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ.