Οι αρχές της Αιγύπτου «εξετάζουν σοβαρά» το αίτημα της νέας κυβέρνησης της Λιβύης να εκδοθούν πρώην αξιωματούχοι του έκπτωτου καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

«Ο αρχιεισαγγελέας της Αιγύπτου διέταξε να απαγορευτεί σε όλους όσοι έχει ζητηθεί να εκδοθούν από τη λιβυκή πλευρά και να τοποθετηθούν άλλοι οι οποίοι ήδη βρίσκονται εκτός της χώρας σε έναν κατάλογο παρακολούθησης, ως προληπτικό μέτρο», είπε ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού ΥΠΕΞ Αμρ Ρούσντι. Δεν αποκάλυψε τον αριθμό των προσώπων των οποίων την έκδοση ζητεί η Τρίπολη.

Αιγύπτιοι και Λίβυοι αξιωματούχοι ανταλλάσσουν επισκέψεις μετά την ένοπλη εξέγερση η οποία οδήγησε στον τερματισμό της διακυβέρνησης της χώρας επί 42 χρόνια από το συνταγματάρχη Καντάφι το 2011. Ο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου των Ένοπλων Δυνάμεων (ΑΣΕΔ) το οποίο κυβερνά την Αίγυπτο, στρατάρχης Χουσέιν Ταντάουι, επισκέφθηκε τη Λιβύη τον Ιανουάριο, στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά την ανατροπή του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ το Φεβρουάριο του 2011. Δύο μήνες αργότερα ο επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης Μουστάφα Άμπντελ Τζαλίλ επισκέφθηκε την Αίγυπτο για συνομιλίες περί της ενίσχυσης των διμερών οικονομικών σχέσεων.

Στο μεταξύ η κυβέρνηση του Νίγηρα ακύρωσε το διπλωματικό διαβατήριο που είχε παραχωρήσει σε ένα πρώην στέλεχος της κυβέρνησης Καντάφι, είπαν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας στη Νιαμέι, λόγω των φόβων ότι η εξέλιξη αυτή θα επιδείνωνε τις σχέσεις με τη νέα κυβέρνηση της Λιβύης.

Οι αρχές του Νίγηρα είχαν εκδώσει διπλωματικό διαβατήριο για τον Μπασίρ Σάλεχ Μπασίρ, ενώ του είχαν αναθέσει ρόλο συμβούλου τον περασμένο μήνα.

«Ναι, ο Μπασίρ είχε λάβει ένα διπλωματικό διαβατήριο το οποίο κατεδείκνυε ότι είναι σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ακυρώσαμε το διαβατήριο έπειτα από διαταγές που λαβαμε», δήλωσε ανώτερος αξιωματικός της αστυνομίας του Νίγηρα ο οποίος ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του.

Ένας άλλος αξιωματούχος είπε ότι η κίνηση αποσκοπεί στην άμβλυνση της έντασης στις σχέσεις της Νιαμέι με την Τρίπολη. «Πιστεύω ότι η απόφαση αυτή έχει σκοπό να αποκλιμακώσει την ένταση ανάμεσα στην ηγεσία της χώρας μας και εκείνη της νέας Λιβύης. Γνωρίζετε ότι η νέα κυβέρνηση στη Λιβύη είναι ακόμη έξαλλη για το ότι οι αρχές της χώρας μας παραχώρησαν άσυλο σε ανθρώπους που βρίσκονταν κοντά στον Καντάφι, περιλαμβανομένου του γιου του Σαάντι», είπε ο μη κατονομαζόμενος αξιωματούχος αυτός.

Οι αρχές της Λιβύης πιέζουν την κυβέρνηση του Νίγηρα να εκδώσει τον Σαάντι, λέγοντας ότι η έκκλησή του στους Λίβυους την 10η Φεβρουαρίου να ετοιμαστούν για έναν «επερχόμενο ξεσηκωμό» αποτελεί απειλή για τις διμερείς σχέσεις. Η κυβέρνηση του Νίγηρα δεσμεύτηκε να καταστήσει πιο αυστηρή την επιτήρηση του Σαάντι Καντάφι, αλλά πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να τον παραδώσει σε μια χώρα όπου θα μπορούσε να εκτελεστεί.