Η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων ανακοίνωσε την επιβολή συνολικής χρέωσης 14 δολαρίων ΗΠΑ στις αιτήσεις Ηλεκτρονικής Εξουσιοδότησης ESTA για ταξίδια στις ΗΠΑ.

Η χρέωση θα ισχύει για αιτήσεις που θα υποβάλλονται από 8 Σεπτεμβρίου 2010.

Το ποσόν των 4 δολαρίων αφορά το διοικητικό κόστος της Ηλεκτρονικής Εξουσιοδότησης, ενώ το ποσόν των 10 δολαρίων επεβλήθη βάσει του άρθρου 9 του Νόμου 111-145 του 2009 για την Προώθηση του Τουρισμού και θα χρεώνεται μόνο στις αιτήσεις που θα εγκρίνονται.

Η πληρωμή των 14 δολαρίων θα γίνεται μόνο μέσω πιστωτικής κάρτας.

Το Σύστημα ESTA προς το παρόν δέχεται πληρωμές μόνο μέσω των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών MasterCard, VISA, American Exrpess και Discover. Οι αιτήσεις ESTA δεν θα προωθούνται για επεξεργασία πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία χρέωσης.

Οι αιτήσεις για Ηλεκτρονική εξουσιοδότηση ESTA πρέπει να υποβάλλονται πριν το ταξίδι στις ΗΠΑ.

Η θεώρηση συνήθως ισχύει για πολλαπλές εισόδους στις ΗΠΑ μέχρι δύο χρόνια ή μέχρι τη λήξη ισχύος του διαβατηρίου του αιτούντος ή την ύπαρξη άλλων λόγων για νέα αίτηση.

Με το νέο σύστημα δεν θα χρεώνονται όσοι πραγματοποιούν ενημέρωση των ταξιδιωτικών στοιχείων ήδη υπάρχουσας εξουσιοδότησης. Όσοι όμως έχουν νέα διαβατήρια ή καταθέτουν νέα αίτηση θα χρεώνονται το ποσόν των $14.

Η ESTA είναι η Ηλεκτρονική Εξουσιοδότηση που πρέπει να έχουν όλοι οι πολίτες των χωρών που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Παραίτησης από τη βίζα (VISA WAIVER PROGRAM) πριν την επιβίβασή τους σε αεροπλάνο ή πλοίο με προορισμό τις ΗΠΑ. Αυτή η εξουσιοδότηση είναι υποχρεωτική από τις 12 Ιανουαρίου 2009.

Το Πρόγραμμα Παραίτησης από τη βίζα (VISA WAIVER PROGRAM) υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες 36 χωρών να επισκέπτονται τις ΗΠΑ για τουρισμό ή επαγγελματικούς λόγους για διαμονή μέχρι 90 ημερών, χωρίς την απόκτηση βίζας.