Οκτώ ημέρες έχει το Ισραήλ για να εξαπολύσει στρατιωτικό πλήγμα εναντίον του πυρηνικού σταθμού του Μπουσέρ και να εμποδίσει την Τεχεράνη να αποκτήσει ένα πυρηνικό σταθμό σε κατάσταση λειτουργίας, εκτιμά ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Τζον Μπόλτον.

Η έναρξη της λειτουργίας του σταθμού, ο οποίος κατασκευαζόταν εδώ και 15 χρόνια με τη βοήθεια της Ρωσίας, προβλέπεται για τις 21 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τον Μπόλτον θα είναι πολύ αργά τότε για να εξαπολύσει το Ισραήλ στρατιωτική επίθεση εναντίον της εγκατάστασης, καθώς μια επίθεση θα προκαλούσε ακτινοβολίες που θα έπλητταν τον άμαχο πληθυσμό.

Σε ερώτηση που του απευθύνθηκε σχετικά με το πόσο είναι πιθανή μια τέτοια ισραηλινή επίθεση, ο Τζον Μπόλτον απάντησε: «Δεν το πιστεύω, πιστεύω ότι έχασαν την ευκαιρία».

Το Ιράν ανακοίνωσε χθες την κατασκευή το 2011 μιας νέας εγκατάστασης εμπλουτισμού ουρανίου και θέσπισε νόμο που υποχρεώνει την κυβέρνηση να συνεχίσει τον εμπλουτισμό του ουρανίου και να περιορίσει τη συνεργασία της με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας.