Πενήντα οικογένειες από τη Συρία έχουν φύγει από την πόλη Χομς τις τελευταίες 48 ώρες μετά τη «σφαγή» γυναικών και παιδιών και έχουν καταφύγει στην Τρίπολη στο βόρειο Λίβανο, σύμφωνα με σύρο ακτιβιστή.
«Πενήντα οικογένειες έχουν φτάσει την Τρίπολη και τα περίχωρά της αφού έφυγαν από τη Χομς χθες και σήμερα. Έφυγαν μόλις έμαθαν για τη σφαγή στη Χομς», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άχμαντ Μούσα εκπρόσωπος της επιτροπής σύρων προσφύγων στον Λίβανο.
«Οι άνθρωποι είναι εξαντλημένοι, δεν έχουν πάρει τίποτε μαζί τους», πρόσθεσε.
Νωρίτερα ο Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, πρόεδρος του συρικακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε δηλώσει: «Εκατοντάδες οικογένειες διέφυγαν από τη Χομς τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, κυρίως από τη συνοικία Καρμ αλ-Ζεϊτούν, φοβούμενες για νέες σφαγές από τις δυνάμεις του καθεστώτος».
Περίπου 50 σοροί γυναικών και παιδιών βρέθηκαν στη Χομς, μία «σφαγή» η οποία αποδόθηκε από τους εξεγερμένους στις κυβερνητικές δυνάμεις και από τις συριακές αρχές σε «συμμορίες τρομοκρατών».
Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) περίπου 2.000 πρόσφυγες από τη Συρία έχουν καταφύγει στον Λίβανο την τελευταία εβδομάδα για να γλιτώσουν από τις εχθροπραξίες, κυρίως στην επαρχία Χομς.
Τον τελευταίο χρόνο η UNHCR έχει καταγράψει περισσότερους από 7.000 σύρους πρόσφυγες στον Λίβανο.
Στο μεταξύ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν κάλεσε τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να δράσει «μέσα στις επόμενες ημέρες» βάσει των προτάσεων του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου ώστε να επανέλθει η ειρήνη στη χώρα.
«Η συριακή κυβέρνηση έχει αποτύχει να εκπληρώσει την υποχρέωσή της να προστατεύσει τον λαό της και αντίθετα έχει υποβάλει τους πολίτες της σε αρκετές πόλεις σε στρατιωτικές επιθέσεις και σε δυσανάλογη χρήση βίας», σημείωσε ο Μπαν. «Αυτές οι επονείδιστες επιχειρήσεις συνεχίζονται», πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα, περίπου 50 προσωπικότητες, πρώην πολιτικοί ηγέτες, άνθρωποι που έχουν τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης και διανοούμενοι, ζητούν σήμερα σε ανοιχτή επιστολή τους από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να ενωθούν για να αφαιρέσουν από τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ «την άδεια να σκοτώνει».
Στο κείμενο αυτό που δημοσιεύεται στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» και το οποίο θα δημοσιευτεί αύριο στην «Λε Φιγκαρό», οι προσωπικότητες αυτές περισσότερων από 27 εθνικοτήτων, σημειώνουν ότι «οι διχασμοί στους κόλπους της διεθνούς κοινότητας έδωσαν στην κυβέρνηση του Άσαντ άδεια να σκοτώνει» και ζητούν «αυτή η άδεια να του αφαιρεθεί τώρα».
Η έκκληση αυτή συμπίπτει με τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου Ασφαλείας σήμερα στη Νέα Υόρκη για «Τα Διδάγματα της Αραβικής Άνοιξης», κατά την οποία αναμένεται να συζητηθεί επίσης το θέμα της Συρίας, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου της μη κυβερνητικής οργάνωσης Crisis Action.
Οι υπογράφοντες την ανοιχτή επιστολή καλούν επίσης την κυβέρνηση της Ρωσίας να «πάρει μέρος στις συλλογικές προσπάθειες για να δοθεί ένα τέλος γρήγορα στη σύγκρουση και να εγκαθιδρυθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στη Συρία και στην περιοχή».
Επίσης ζητούν από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να υιοθετήσουν μια απόφαση που θα καλεί κυρίως τη συριακή κυβέρνηση να σταματήσει τις επιθέσεις κατά του πληθυσμού, να απελευθερώσει τους κρατούμενους, οι οποίοι φυλακίστηκαν από τότε που ξέσπασε το κίνημα αμφισβήτησης κατά του Άσαντ, και να διευκολύνει τη χορήγηση μιας έκτακτης ανθρωπιστικής βοήθειας.
Μεταξύ αυτών που υπογράφουν την επιστολή αυτή βρίσκονται η Ιρανή Σιρίν Εμπαντί και η Λέιμα Γκμπόουϊ από τη Λιβερία, οι οποίες έχουν τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης, όπως και πρώην πολιτικοί μεταξύ των οποίων ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Φερνάντο Ενρίκε Καρντόσο και ο πρώην πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Φρεντερίκ ντε Κλερκ.
«Η φρίκη πρέπει να σταματήσει», σημειώνει στην επιστολή η Σιρίν Εμπαντί. «Η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών σήμερα στη Νέα Υόρκη πρέπει να βγάλει το Συμβούλιο Ασφαλείας από το λήθαργό του, να το ενώσει πίσω από τον Αραβικό Σύνδεσμο και να περάσει μια απόφαση ομόφωνα».