Ως ο λιγότερο δημοφιλής από τους πέντε σημαντικότερους ηγέτες στην Ευρώπη εμφανίζεται σε δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα ο Νικολά Σαρκοζί, κάτι το οποίο αντανακλά την πρόκληση που αντιμετωπίζει ο συντηρητικός υποψήφιος στις εκλογές.
Στην έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία BVA, με δείγμα 4.217 ενηλίκους στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία, το 58% των ερωτηθέντων έχει αρνητική γνώμη για τον Σαρκοζί. Για τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ αρνητικά εκφράζεται το 41% των ερωτηθέντων, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για τους άλλους ηγέτες είναι 42% για τον Βρετανό Ντέιβιντ Κάμερον, 36% για τον Ιταλό Μάριο Μόντι και 34% για τον Ισπανό Μαριάνο Ραχόι.
Ο Σαρκοζί σύμφωνα με δημοσκοπήσεις στη Γαλλία είναι ο λιγότερο δημοφιλής πρόεδρος στη χώρα τον τελευταίο μισό αιώνα.
Από την άλλη ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος για την προεδρία της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε σήμερα την πεποίθησή του πως εάν εκλεγεί θα βρει «πολλούς περισσότερους συμμάχους απ’ ό,τι μπορεί να φανταστεί κανείς για να δοθεί άλλος προσανατολισμός στην οικοδόμηση της Ευρώπης».
«Εάν ο γαλλικός λαός, του οποίου την ψήφο δεν επιθυμώ να προκαταλάβω, με εκλέξει, θα έβρισκα πολλούς περισσότερους συμμάχους απ’ όσους κανείς μπορεί να φαντασθεί για να δώσουμε άλλο προσανατολισμό στην οικοδόμηση της Ευρώπης» υποστήριξε ο Ολάντ από τη Βαρσοβία.
«Από αυτήν την άποψη, οι ευρωπαϊκές επισκέψεις μου θα αποβούν χρήσιμες», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κοινοβούλιο της Πολωνίας, πλάι στον Λέσλεκ Μίλερ, επικεφαλής της Συμμαχίας της Δημοκρατικής Αριστεράς (SLD) και πρώην πρωθυπουργού.
Ερωτηθείς για την «απομόνωσή του» όσον αφορά τη βούλησή του να επαναδιαπραγματευτεί την Ευρωπαϊκή Συνθήκη, ο Ολάντ απάντησε πως «ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας είχε υποστηρίξει ο ίδιος πως θα ήταν πολύ δύσκολο να επιτύχει τον στόχο της μείωσης του ελλείμματος που θέτει ως προοπτική η Συνθήκη. Στην ίδια διαπίστωση οδηγήθηκε και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας».
Ο Ολάντ παρατήρησε επίσης πως «οι πολωνικές αρχές θεωρούν πως ό,τι συνέβη στη διάρκεια της συζήτησης της Συνθήκης δεν θα επέτρεπε στην Πολωνία να κατέχει πλήρως μία θέση στην οικονομική διακυβέρνηση».
«Τόνισα στον Πολωνό πρόεδρο πως θέλω να επαναδιαπραγματευτώ τη Συνθήκη προκειμένου να της προσδώσω τη διάσταση που της λείπει: την ανάπτυξη, την εκδίπλωση μεγάλων κοινών σχεδίων, τα χρηματοοικονομικά εργαλεία, όπως τα Ευρωομόλογα», τόνισε ο Ολάντ, ο οποίος έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι ατύπως για 35 λεπτά.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως διαβεβαίωσε τον Κομορόφσκι για τη βούλησή του «να ενσωματώσει όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, και κυρίως την Πολωνία, στην οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ». Η Πολωνία μπορεί να μην είναι ενταγμένη στο ευρώ, όμως «στο εξής, θα ευχόμουν να εύρισκε πραγματικά τη θέση της στην οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ», τόνισε ο Ολάντ, που όλες οι δημοσκοπήσεις φέρουν ως επικρατέστερο για τη νίκη στις εκλογές.
Ερωτηθείς για την υποστήριξη που εκφράζουν οι συντηρητικές ηγεσίες στον απερχόμενο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, ο Ολάντ εκτίμησε πως «είναι πέρα για πέρα φυσιολογικό να συνδέονται μεταξύ τους οι συντηρητικοί ηγέτες. . . όλοι συνεργάζονται και όλοι τους μοιράζονται τις ίδιες ιδέες, που δεν είναι επ’ ουδενί οι δικές μου. Κατανοώ την προσεκτικότητά τους, γνωρίζω τις ιδέες τους και η άσκηση του καθήκοντός τους για αλληλεγγύη στον απερχόμενο υποψήφιο με συγκινεί ιδιαίτερα».
Στην παρατήρηση ότι δεν έγινε δεκτός από τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, ο Ολάντ αντέτεινε πως έγινε δεκτός από τον πρόεδρο και δεδομένου ότι και ο ίδιος είναι υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία αποτελεί «το καλλίτερο επίπεδο σχέσεων που θα ήθελα να έχω με τις πολωνικές αρχές».