Υπόγεια μυστική πυρηνική δοκιμή πραγματοποίησε το Ιράν στην Βόρειο Κορέα πρίν από 11 μήνες σύμφωνα με την ισραηλινή ιστοσελίδα Debka. Το γεγονός αυτό εξηγεί σε σημαντικό βαθμό τον δισταγμό της Δύσης να χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Η πληροφορία αυτή έχει επίσης δημοσιευτεί στα γερμανικά περιοδικά Der Spiegel και στην εβδομαδιαία εφημερίδα Welt am Sonntag.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Βόρειος Κορέα πραγματοποίησε στα μέσα Απριλίου του 2010 και τον Μάιο του ιδίου έτους, δύο υπόγειες πυρηνικές εκρήξεις ισχύος 50-200 τόνων ΤΝΤ. Δύο επικίνδυνα ισότοπα δευτέριο και το τρίτιο τα οποία είναι παράγωγα πυρηνικών δοκιμών εντοπίστηκαν στην ατμόσφαιρα από σταθμούς στην Νότιο Κορέα την Ιαπωνία και την Ρωσία.
Ο εντοπισμός του τρίτιου σε μία από τις δοκιμές οδήγησε τους ερευνητές που παρακολουθούν το βορειοκορεατικό πυρηνικό πρόγραμμα και την συνεργασία της ασιατικής χώρας με το Ιράν, να εξετάσουν την πιθανότητα η Βόρειος Κορέα να έχει πραγματοποιήσει μία δοκιμή ενός εσωτερικού μηχανισμού μίας
πυρηνικής κεφαλής για το Ιράν.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Γερμανών και Ιαπώνων επιστημόνων η δοκιμή αυτή αποδεικνύει ότι το Ιράν προχωρά στην αξιοποίηση της πυρηνικής τεχνολογίας που έχει αναπτύξει στην κατασκευή ενός πυρηνικού οπλικού συστήματος.
Μία ακόμη πιθανότητα κατά τους επιστήμονες που μελέτησαν τα δεδομένα μετά την πραγματοποίηση των δύο κορεατικών δοκιμών είναι ότι η Β. Κορέα πιθανόν να δοκίμασε την απόδοση μίας «βρώμικης βόμβας». Πρόκειται για ένα συμβατικό εκρηκτικό μηχανισμό ο οποίος περιέχει ραδιενεργό υλικό.
Λίγες ημέρες μετά την πραγματοποίηση της πρώτης δοκιμής στην Β. Κορέα αφίχθησαν στην πρωτεύουσα της χώρας Ιρανοί πυρηνικοί επιστήμονες, οι οποίοι συμμετείχαν στην προετοιμασία της δεύτερης δοκιμής. Είχε προηγηθεί η αποστολή από το Ιράν στην Β. Κορέα ενός φορτίου εμπλουτισμένου ουρανίου, το οποίο σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις χρησιμοποιήθηκε στις δοκιμές του Μαΐου του 2010 στην Β. Κορέα.
Αμέσως μετά την δοκιμή του Μαΐου του 2010 η Κεντρική Τράπεζα του Ιράν κατέθεσε στον λογαριασμό
της βορειοκορεατικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας 55 εκατ. δολάρια. Σύμφωνα με υπολογισμούς από το ύψος του ποσού που κατατέθηκε οι ειδικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα χρήματα αυτά πληρώθηκαν για την πραγματοποίηση δύο δοκιμών μίας πιλοτικής και μίας δεύτερης κανονικής.
Αν και έχει περάσει αρκετό χρονικό διάστημα από τότε που πραγματοποιήθηκαν οι δοκιμές τα δύο αυτά γεγονότα δεν έλαβαν της απαραίτητης δημοσιότητας που θα ανέμενε κανείς. Τουναντίον οι μόνοι που έχουν μέχρι σήμερα μιλήσει για τις δοκιμές είναι οι επιστήμονες που εντόπισαν τα ίχνη από τις δοκιμές.
Μήπως τελικά το Ιράν διαθέτει ήδη πυρηνικά όπλα έστω και σε πρώιμη στάδιο και σε συνδυασμό με τις επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ οι Αμερικανοί δεν αναλαμβάνουν άμεσα πρωτοβουλία;
Πηγή: defencenet.gr