Η απόφαση για την πιθανή κατασκευή δεύτερου αντιδραστήρα στο πυρηνικό εργοστάσιο Κρσκο στη Σλοβενία θα ληφθεί από τη νέα σλοβενική κυβέρνηση, μετά από ευρεία δημόσια διαβούλευση, δήλωσε ο σλοβένος υπουργός Υποδομών και Χωροταξίας Ζβόνε Τσέρνατς.

«Είναι αναγκαία να διεξαχθεί ευρεία δημόσια διαβούλευση και να σταθμίσουμε διαφορετικές απόψεις» ανέφερε ο Τσέρνατς στη διάρκεια επίσκεψης στο πυρηνικό εργοστάσιο NEK στο Κρσκο.

Η κυβέρνηση επιθυμεί η συζήτηση για το δεύτερο αντιδραστήρα να διεξαχθεί στη διάρκεια της θητείας της, αλλά είναι πολύ νωρίς να εξεταστεί η τεχνολογία που θα επιλεχθεί, αν η απόφαση για την κατασκευή του είναι θετική.

Το σλοβενικό τμήμα της Greenpeace τάχθηκε κατά της κατασκευής δεύτερου αντιδραστήρα με το επιχείρημα ότι μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης είναι αντίθετο στα σχέδια επέκτασης του πυρηνικού εργοστασίου.

Μέλη της Greenpeace πραγματοποίησαν χθες στο κέντρο της Λιουμπλιάνας διαδήλωση με αφορμή τη θλιβερή επέτειο της πυρηνικής καταστροφής στη Φουκουσίμα και ζήτησαν, αντί της κατασκευής του δεύτερου αντιδραστήρα, αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Οι έρευνες της κοινής γνώμης δείχνουν ότι σε ποσοστό που υπερβαίνει το 50% οι Σλοβένοι είναι κατά της πυρηνικής ενέργειας.