Μια κινεζική εταιρεία «μύρισε» την ευκαιρία και θα προχωρήσει στην ανακύκλωση ινών από τα περιττώματα των γιγάντιων πάντα για να φτιάξει χαρτί υγείας, χαρτομάντιλα ή ακόμη και πάνες, μετέδωσε σήμερα ένα κρατικό μέσο ενημέρωσης.
Η εταιρεία χαρτοποιίας Qianwei Fengsheng που εδρεύει στην επαρχία του Σετσουάν στη νοτιοδυτική Κίνα συνεργάζεται με το Κέντρο Προστασίας και Έρευνας για το Γιγάντιο Πάντα προκειμένου να αξιοποιήσει τα περιττώματα και τα απορρίμματα από τα τρόφιμα που καταναλώνει το ζώο αυτό.
Τα προϊόντα αυτά θα κυκλοφορήσουν προσεχώς στην κινεζική αγορά στο πλαίσιο μιας ολόκληρης σειράς που θα κυκλοφορήσει με την ταμπέλα «κακά πάντα», τα οποία θα φέρουν υπερήφανα και μια φωτογραφία του ζώου αυτού.
«Η διαχείριση των αποβλήτων θα γίνεται εδώ», δήλωσε ο Χουάνγκ Γιαν, ένας ερευνητής του κέντρου για τα γιγάντια πάντα, τον οποίο επικαλέστηκε η τοπική εφημερίδα Chengdu Business Daily και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Τα δέκα κιλά περιττώματα, που είναι περίπου η ποσότητα που αφοδεύει ημερησίως ένα ενήλικο πάντα, είναι πλούσια σε ίνες, καθώς το ζώο αυτό καταναλώνει αποκλειστικά καλάμια μπαμπού, σημείωσε ο ερευνητής αυτός σε δηλώσεις που έκανε και στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.
Επιπλέον των «πολύτιμων» περιττωμάτων του, το γιγάντιο πάντα παράγει επίσης ημερησίως περίπου 50 κιλά τροφικών απορριμμάτων, τα οποία είναι τα υπολείμματα των καλαμιών μπαμπού που φτύνει αφού τα έχει μασήσει.
Για να παραχθεί χαρτί από το μπαμπού χρειάζεται να αφαιρεθεί η φρουκτόζη ώστε να αποσπαστούν μόνον οι ίνες. Αυτό γίνεται φυσιολογικά από το πεπτικό σύστημα των πάντα, εξήγησε ο Γιανγκ Σαολίν, πρόεδρος της χαρτοποιίας, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.
Η εταιρεία Qianwei Fengsheng θα συλλέγει πολλές φορές την εβδομάδα την πρώτη ύλη του από τρία καταφύγια γιγάντιων πάντα. Μετά την πολτοποίησή τους, την αποστείρωσή τους και την μετατροπή τους σε χαρτί, το προϊόν θα ελέγχεται πάντα για να εξακριβωθεί η απουσία βακτηρίων.
Ένα κουτί χαρτομάντιλα από «κακά πάντα» θα πωλείται στην απαγορευτική τιμή των 43 γουάν (περίπου 5,50 ευρώ), δηλαδή θα είναι πολύ πιο ακριβά από ένα άλλο τέτοιο προϊόν του εμπορίου.
Ωστόσο, «τα πάντα έχουν αυτό που θέλουν και εμείς το ίδιο. Είναι μια επιχείρηση από την οποία όλοι βγαίνουν κερδισμένοι», σημείωσε ο Γιανγκ.