Η απόπειρα τρομοκρατικής επίθεσης στο μετρό της Νέας Υόρκης τη Δευτέρα, την οποία διέπραξε ένας άνδρας με καταγωγή από το Μπανγκλαντές που εμπνεύστηκε από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, αναζωπύρωσε τους φόβους ενός μεγάλου χτυπήματος κατά τη διάρκεια της περιόδου των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Ο Ακάγιεντ Ουλάχ, ο πρώην οδηγός ταξί που πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό με τον οποίο ήταν ζωσμένος, επιβεβαίωσε στους αστυνομικούς ότι επέλεξε τον συγκεκριμένο στόχο λόγω του πλήθος των χριστουγεννιάτικων αφισών που είχαν κρεμάσει οι αρχές στους τοίχους της σήραγγας η οποία συνδέει τη δημοφιλή για τους τουρίστες Τάιμς Σκουέρ με τον σιδηροδρομικό σταθμό Πορτ Οθόριτι.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο εκρηκτικός μηχανισμός του αποδείχθηκε πως ήταν μια κροτίδα: εξερράγη μερικώς, εν ώρα αιχμής σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους σταθμούς στις ΗΠΑ, προκαλώντας τον ελαφρύ τραυματισμό τριών ανθρώπων.
Ωστόσο, μόλις δύο εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα, κι ενώ τα πλήθη συρρέουν σε τουριστικούς προορισμούς και καταστήματα, οι αρχές διατυπώνουν φόβους ότι μια παρόμοια επίθεση θα μπορούσε να καταλήξει σε σφαγή. Οι μνήμες άλλωστε είναι ζωντανές, από τα δύο τρομοκρατικά χτυπήματα στο Βερολίνο και την Κωνσταντινούπολη, πριν από έναν χρόνο, στα τέλη του 2016.
Στη γερμανική πρωτεύουσα ένας άνδρας παρέσυρε με το φορτηγό του τους περαστικούς σε μια χριστουγεννιάτικη αγορά, προκαλώντας τον θάνατο 11 ανθρώπων. Μία εβδομάδα μετά, στο ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, ένας άλλος άνδρας θα σκοτώσει 39 ανθρώπους σε νυχτερινό κέντρο της Κωνσταντινούπολης.
Στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ οι αρχές ενίσχυσαν φέτος την αστυνομική παρουσία σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους, με ιδιαίτερη προσοχή να δίνεται στην αποτροπή μιας επίθεσης με την προσφιλή τον τελευταίο καιρό τακτική των τζιχαντιστών: τα οχήματα με τα οποία χτυπούν ανυποψίαστους πολίτες.
Την ώρα που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ συστήνει στους Αμερικανούς υπηκόους να αποφεύγουν τα ταξίδια στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια των εορτών ή τουλάχιστον να βρίσκονται σε επαγρύπνηση διότι «οι εξτρεμιστές συνεχίζουν να στοχοθετούν τουριστικές τοποθεσίες», προειδοποιήσεις διατυπώνονται και στις ΗΠΑ.
«Θα τα πούμε τα Χριστούγεννα»
«Επικεντρωνόμαστε στην ευαισθητοποίηση του κοινού, με συστάσεις όπως “εάν δείτε κάτι το περίεργο, πείτε κάτι”», εξήγησε ο Κρίστοφερ Κρεμπς, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας.
«Οι γιορτές στα τέλη του χρόνου αυξάνουν πάντα την ανησυχία για μια ενδεχόμενη απειλή» στον τομέα της ασφάλειας, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζεφ Ρινγκλ, ένας πρώην αστυνομικός της αντιτρομοκρατικής μονάδας του FBI και νυν διευθυντής του Soufan Group.
Κατά την άποψή του, οι στόχοι που αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη απειλή είναι οι μεγάλες πλατείες, οι συναυλιακοί χώροι και οι αγορές, καθώς δίνουν την ευκαιρία στους δράστες «οι ενέργειες τους να έχουν ευρεία κάλυψη από τα ΜΜΕ».
Επιπλέον, σημειώνει ο Τζεφ Ρινγκλ, το να εμποδίσει κανείς αυτού τους είδους τις επιθέσεις είναι ιδιαίτερα δύσκολο: «οι δυνάμεις επιβολής του νόμου επιτηρούν. Ωστόσο αυτό δεν είναι ποτέ απόλυτα αποτελεσματικό».
Οι τρομοκρατικές οργανώσεις δεν καλούν τους υποστηρικτές τους ειδικά την εορταστική περίοδο στο τέλος του έτους να περάσουν στην πράξη, τονίζουν οι ειδικοί, όμως οι οπαδοί τους στο Διαδίκτυο φαίνεται να πιστεύουν ότι πρόκειται για την ιδανική περίοδο για κάτι τέτοιο.
Το SITE, ένα αμερικανικό κέντρο που εξειδικεύεται στην παρακολούθηση των τζιχαντιστών, έφερε στο φως της δημοσιότητας πολλές αφίσες που υπογράφουν οι επίδοξοι τζιχαντιστές προτρέποντας για τη διάπραξη επιθέσεων. Σε μία από αυτές, ένας Άγιος Βασίλης πλησιάζει ένα κιβώτιο με εκρηκτικά, ενώ κοιτάει προς το Μανχάταν. Το κείμενο στέλνει σαφές μήνυμα: «Θα τα πούμε τα Χριστούγεννα στην Τάιμς Σκουέρ… σύντομα».
Την ώρα που η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος έχει απολέσει το μεγαλύτερο μέρος των περιοχών που είχε καταλάβει στη Συρία και το Ιράκ, προτρέπει τους υποστηρικτές της υπέρ της διάπραξης επιθέσεων μοναχικών λύκων.
Το Ισλαμικό Κράτος, έκρινε σήμερα ο Νικ Ράσμουσεν, ο διευθυντής του Αμερικανικού Κέντρου για την καταπολέμηση της Τρομοκρατίας, «προσαρμόζει το μοντέλο (δράσης του), επιχειρώντας κυρίως να εμπνεύσει άτομα στο εξωτερικό αντί να επιχειρεί να τους κατευθύνει, να τους δίνει εντολές και να τους ελέγχει».