Ποσοστό 62% των Ρουμάνων, 23 χρόνια μετά από τα γεγονότα του 1989, δεν μπορούν να αποφανθούν αν επρόκειτο για επανάσταση, πραξικόπημα, εσωτερική συνωμοσία, συνωμοσία από το εξωτερικό ή συνδυασμός και των δύο και επιρρίπτει ευθύνες στη Σεκουριτάτε (πολιτική αστυνομία) για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν τότε.

Τα στοιχεία προκύπτουν από έρευνα που διεξήχθη από το Ρουμανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τα Εγκλήματα του Κομμουνισμού και Μνήμης της Εξορίας (IICCMER) με έδρα το Βουκουρέστι σε συνεργασία με το Κέντρο Ερευνών της Κοινής Γνώμης (CSOP).

Σύμφωνα με την έρευνα, μία σημαντική διαφοροποίηση παρατηρείται στις διάφορες ηλικιακές ομάδες: Το 39% των ερωτηθέντων, ηλικίας κάτω από 20 ετών πιστεύει ότι τα γεγονότα του 1989 είναι σαφή, το 30% ότι δεν είναι. Είναι η μόνη ηλιακή ομάδα, στην οποία ο αριθμός εκείνων που έχουν σαφή εικόνα για τα γεγονότα υπερβαίνει τον αριθμό εκείνων που δεν έχουν σχηματίσει ξεκάθαρη εικόνα.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι οι Ρουμάνοι σε ποσοστό 65% θεωρούν ότι οι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη διάρκεια της ρουμανικής επανάστασης (των αιματηρών διαδηλώσεων κατά του καθεστώτος του Νικολάε Τσαουσέσκου) δεν έχουν τιμωρηθεί.

Η Σεκιουριτάτε, είναι πρώτη στη λίστα των υπαίτιων για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν πριν από τις 22 Δεκεμβρίου του 1989 και για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν την περίοδο που ακολούθησε.

Σε σύγκριση όμως με τέσσερις προηγούμενες έρευνες που διενεργήθηκαν στη χώρα για την αντίληψη που έχουν οι Ρουμάνοι για τον κομμουνισμό, ο αριθμός των ερωτηθέντων που πιστεύουν ότι ο στρατός άνοιξε πυρ εναντίον του πληθυσμού αυξήθηκε στο 37%.

Το 47% των ερωτηθέντων δεν πιστεύει ότι συμμετείχαν τρομοκράτες και μόνο το 30% θεωρεί ότι στα γεγονότα είχαν ανάμειξη τρομοκράτες.