Επιχείρηση αποκατάσταση μίας ξύλινης βάρκας ηλικίας 4.500 ετών η οποία βρέθηκε δίπλα στις πυραμίδες της Αιγύπτου άρχισε ομάδα αρχαιολόγων.
Το σκάφος είναι ένα από τα δύο που είχαν θαφτεί δίπλα στον Φαραώ Χέοπα, δήλωσε εκπρόσωπος της ομάδας- που αποτελείται από Αιγύπτιους και Ιάπωνες αρχαιολόγους- και πιστεύεται πως προορίζονταν για τη μεταφορά των Φαραώ στην «άλλη ζωή».
Στον Φαραώ Χέοπα- ή Κούφου- πιστώνεται η κατασκευή της πυραμίδας της Γκίζα που είναι και η μεγαλύτερη. Ο Χέοψ, γιος του Σνεφρού, ήταν ο δεύτερος ηγέτης της 4ης δυναστείας περίπου στα 2680 π.Χ και κυβέρνησε την Αίγυπτο για 23 χρόνια.
Οι δύο βάρκες είναι φτιαγμένες από κέδρο του Λιβάνου και ακακίες της Αιγύπτου και ανακαλύφθηκαν το 1954, Μία από τις δύο εκτίθεται σε μουσείο κοντά στις πυραμίδες.
Η δεύτερη βάρκα, η οποία επιχειρείται τώρα να αποκατασταθεί, παρέμεινε θαμμένη. Πιστεύεται πως είναι μικρότερη από την άλλη, που έχει μήκος περίπου 43 μέτρα.
«Η βάρκα βρέθηκε ακέραια, άθικτη και στη θέση της», είπε ο επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου, προσθέτοντας πως άρχισε η λήψη δειγμάτων ξύλου. Οι Αιγυπτιολόγοι μελετούν τα διαφορετικά συστατικά και τους διαφορετικούς μύκητες στο ξύλο με στόχο να βρουν την πιο αποτελεσματική και εξελιγμένη μέθοδο για να δουλέψουν.